2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 15:10

Budai: Az Elios-ügy csak fikció

Hír TV

2018. március 6., kedd 21:57, frissítve: kedd 22:44

Míg a baloldali ellenzékhez köthető Czeglédy-ügyben szinte naponta követel új intézkedést a volt elszámoltatási kormánybiztos, az Orbán Viktor vejét érintő Elios-ügyben türelemre int. Budai Gyula fikciót emleget és a megszólaló jogászokat a nagyotmondástól óvja. Gyanúsított a Tiborcz-botrányban még nincs, de Vácott már iratokat foglalt le a rendőrség.

Vácon több mint háromezer ledes utcai lámpát telepített az Elios az OLAF által kifogásolt beruházássorozat keretében még 2015-ben.

Öt évvel korábban azonban – szintén uniós támogatással – egy részüket már lecserélték, és ezekhez a pályázatban vállalt fenntartási időszak alatt, vagyis 2016-ig, illetve 2017-ig nem nyúlhattak volna hozzá.

A főenergetikus azonban hiába figyelmeztette az akkori fideszes városvezetést, a szabálytalanság pedig már a fejlesztési tárcának is szemet szúrt. A támogatás egy részét, kamatokkal együtt húszmillió forintot vissza is kértek a várostól.

Ha Vácott felelőst kell keresni, akkor mindenképpen azok között kell, akik azokat a cégeket hozták Vácra, akik az OLAF-jelentésben is sűrűn szerepelnek. Tehát itt például Sistrade-ről van szó Vác esetében. Valakik kiválasztották ezeket a cégeket, hogy ezek legyenek meghívva a különböző közbeszerzési és beszerzési pályázatokra, az Elios-beruházást megelőzően, illetve az alatt. Én azt gondolom, hogy ez kideríthető, hogy miként kerültek ezek a cégek a városba – mondta Ferjancsics László.

Az önkormányzati képviselő megerősítette, hogy a váci városházán a múlt héten Elios-dokumentumokat foglalt le a rendőrség.

Gyanúsítottja azonban még mindig nincs a miniszterelnök vejéhez köthető csalásgyanús ügynek. Pedig a 24.hu-nak nyilatkozó ügyvédek szerint már most őrizetbe lehetne venni több érintett személyt, ha bizonyítható az OLAF szervezett csalásról szóló megállapítása.

Nemcsak a nyomozóknak nem sietős, a Tiborcz István fémjelezte ügyben türelemre int a volt elszámoltatási kormánybiztos, a fideszes Budai Gyula is. A jogászokat pedig a nagyotmondástól óvná.

A szomorú ebben a nagymondásban, hogy ezt általam tisztelt ügyvéd kollégák teszik meg, tehát sokkal jobb lenne, ha tájékozódnának az OLAF-jelentéssel kapcsolatban, hogy az OLAF-jelentés lényegében ajánlásokat tesz egy adott uniós tagállamnak egy adott ügyben, és az adott tagállam dönti el, hogy az ajánlások alapján indít-e büntetőeljárást vagy sem. Hát, kérem szépen, a Legfőbb Ügyészség nyomozást rendelt el az ön által hivatkozott jelentésben. Tessék megvárni, amíg a nyomozás olyan szakaszba eljut, hogy gyanúsítottak vannak és egyéb körülmények vannak az ügyben. Addig lehet fikciókat felállítani, de teljesen felesleges – mondta Budai.

A közbeszerzések révén már huszonéves korában rendkívül sikeres Tiborcz István ügyleteiről a Fidesz ifjúsági szervezetének nincs véleménye.

– Önök szerint követendő példa-e, követendő példának tartják-e Mészáros Lőrinc és Tiborcz István üzleti tevékenységét?

– Ebben a kérdésben azért nem kívánunk nyilatkozni, mert nem a sajtótájékoztató témájához kapcsolódó kérdés, másrészt itt üzletemberekről van szó, nem gondoljuk, hogy a közélethez köze lenne.

– Nem tekintik akkor példaképnek?

– Én azt nem mondtam, hogy példaképnek tekintem-e vagy nem. Erre nem kívánok válaszolni.

 

(Párkányi Eszter szóvivő, Fidelitas)

Az Elios-ügy miatt 13 milliárd forintnyi uniós támogatást követelhet vissza Magyarországtól Brüsszel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!