2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Budaházy-per: hatályon kívül helyezték az elsőfokú ítéletet

Hír TV

2018. április 19., csütörtök 10:11, frissítve: csütörtök 16:46

A másodfokú bíróság új eljárást rendelt el. A vád szerint a nemzeti radikális körökben ikonként tisztelt Budaházy a 2006-os őszödi beszéd kiszivárogtatása után csoportot verbuvált, majd terror-cselekményeket tervezett az országot akkor irányító balliberális erők parlamenti képviselői ellen. A vádlottakat a Fővárosi Törvényszék 2016 nyarán bűnösnek találta. Budaházy György első fokon 13 év fegyházat kapott. 

Egy kisebb tömeg volt kíváncsi a Budaházy-ügy másodfokú ítélethirdetésére. A nagy érdeklődés miatt a tárgyalás közel egy órás késéssel kezdődött meg a Fővárosi Ítélőtáblán.

– Az állami szerv kényszerítése céljából megvalósított terrorcselekmény bűntett és más bűncselekmény miatt Budaházy György és társai ellen indított büntetőügyben a Fővárosi Törványszék 2016. év augusztus 30-án kelt ítéletét valamennyi vádlott tekintetében hatályon kívül helyezi – fogalmazott Lassó Gábor, a Fővárosi Ítélőtábla bírói tanácsának elnöke.

A másodfokú bíróság szerint az elsőfokú bíróság olyan súlyos eljárási hibákat követett el, amelyek csak egy megismételt eljárásban javíthatók ki. Az indokolás után a hallgatóság tagjai örömükben elénekelték a Himnuszt.

Budaházy György nem elégedett maradéktalanul a döntéssel.

– Amit úgy éreztem, hogy nem egyezik a véleményemmel most sem, hogy a terrorcselekmény megvalósulását, tehát hogy milyen eszközcselekménnyel, hogy rongálás vétségével meg lehet valósítani, mintha a bíróság úgy értelmezte volna, ahogyan a vád, és nem úgy ahogy mi. Ebben nem értek egyet, de nyilván megvárjuk az írásbeli indoklást, ez nyilván részletes lesz ennek tekintetében, és meglátjuk – mondta Budaházy.

Budaházy Györgyöt és társait 2009-ben fogták el. A vád szerint a nemzeti radikális körökben ikonként tisztelt férfi az őszödi beszéd kiszivárogtatása utáni zavaros időkben szervezkedni kezdett. Az általa toborzott csoport akkor lendült támadásba, amikor az akkor hatalmon lévő baloldal privatizálni akarta az egészségbiztosítást. Kezdetben Molotov-koktélokat dobáltak parlamenti képviselők házaira. Később már azt tervezték, hogy focilabdába rejtett bombát robbantanak. Az ügyészség őket vádolja Csintalan Sándor megverésével is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!