2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Brüsszel újból politikai nyomásgyakorlással próbálkozhat

A Sargentini-jelentés csak nyomásgyakorlási eszköz, Európa jövője pedig a májusi európai parlamenti választáson múlik – a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint. A jelentés a magyar jogállamiság miatt aggódik, de még a magyar ellenzékből sem minden párt szavazza majd meg.

  • Brüsszel újból politikai nyomásgyakorlással próbálkozhat

„Nem akarunk olyan Európát, ahol a nagyobb visszaél az erejével és többség visszaél a hatalmával.”

Orbán Viktor 2013-ban több felszólásban is visszautasította a magyar jogállamisággal kapcsolatos kritikákat a Tavares-jelentés vitájában. A magyar miniszterelnök hamarosan újra személyesen vesz részt az Európai Parlament plenáris ülésén, amelyen ezúttal a Sargentini-jelentés vitáját tartják. Az Európai Zöld Párt képviselője által készített állásfoglalás szerint Magyarországon fennáll az uniós értékek súlyos megsértésének kockázata, ezért akár az ország szavazati jogát is felfüggeszthetik.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint jelentés csak nyomásgyakorlási eszköz Brüsszel részéről. „Nem volt még olyan EP-választás, amely ennyire fontos lett volna. Ez sokkal fontosabb annál, minthogy a Sargentini-jelentést, amely egy Magyarországot elítélni kívánó jelentés, a nyomásgyakorlás eszköze, ezt hogyan fogadják el és kik támogatják” – vélekedett Dömötör Csaba.

A bevándorlás ellen felszólaló KDNP országgyűlési képviselője szerint Európa előtt két jövő áll. „Azt látjuk, hogy Európában egyre többen vannak azok, akik a cselekvésüket a lényeges dolgokból és a valóságból vezetik le. Azt látjuk, hogy az európai polgárok közül egyre többen emelik fel a szavukat, és különböző szerveződések és pártok is egyre többen emelik fel a szavukat a korlátlan bevándorlás, a népességcsere ellen. Azt látjuk, hogy ez a fajta ideológiai szembenállásnak a legnagyobb ütközete, az a jövő májusi európai parlamenti választás lesz” – nyilatkozta Nacsa Lőrincz országgyűlési képviselő.

A Hír TV kérdésére az LMP országgyűlési képviselője azt ígérte: nem szavazzák majd meg az EP-ben a jelentést. A Magyarországot elmarasztaló dokumentum ugyanis nem old meg semmit és megoldást sem kínál szerintük. „Nem jelent megoldást, és azt gondolom, hogy ezeket a problémákat nekünk itthon, Magyarországon kell tudni megoldani. Az biztos, hogy az LMP nem tud semmilyen olyan javaslatot támogatni, ami megvonná Magyarországtól a szavazati jogot az Európai Unóban, hiszen a magyar kormány bűneiért nem szabad a magyar embereket büntetni” – fogalmazott Demeter Márta.

A Sargentini-jelentés az Európai Parlamenti szakbizottságban már elfogadták, az irat vitája szeptember 11-én lesz Strasbourgban, másnap pedig dönthetnek a hetes cikkely élesítéséről.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az ügyészség megcáfolta Magyar Péter állítását + videó

Az ügyészség megcáfolta Magyar Péter állítását + videó

Egyetlen irat sem tűnt el az úgynevezett Völner–Schadl-ügyben - jelentette ki a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője. Fürcht Pál főügyész - Magyar Péter nevének említése nélkül - elmondta: többször megfogalmazták az ügyészséggel szemben azt a vádat, hogy tények lettek kihúzva a vádiratból.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!