2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Brüsszel és Soros után most az ENSZ-szel riogat a kormány

Hír TV

2018. március 1., csütörtök 15:02, frissítve: csütörtök 19:25

A külügyminiszter már bele is állt az új irányba. Szijjártó Péter a már jól ismert kommunikációs panelekkel, 12 pontban reagált az ENSZ javaslatára. Budapesten tárgyaló osztrák kollégája azt mondta: náluk nem téma a migrációs csomag.

„Azt hiszem, hogy abba kéne hagyni ezt az elemi iskolai szintű sorosozást például Soros!, meg egyebek. Ezek jópofák, de a magyar társadalom ennél intelligensebb.”

A kormányközeli sajtó egyik megmondóembere egy nappal a vásárhelyi választási vereség után fordult szembe korábbi önmagával. Bencsik András kritikája után több portál is arról írt, hogy a Fidesz-központból arra utasították a politikusokat, hogy vegyenek vissza a sorosozásból.

„Láthatóan ezt a Hír TV próbálja kelteni, ezt az álhírt, de ez ugyanolyan álhír, mint sok minden más Hír TV-s hír” – nyilatkozta Rétvári Bence.

A hét elejére nemcsak a kormányközeli médiumok internetes portáljairól tűntek el a fizetett Soros-ellenes hirdetések és cikkek, a Stop, Soros! plakátoknak is nyoma veszett. Az illetékes minisztérium államtitkára szerint ez csak véletlen egybeesés.

– Ennek semmi összefüggése nincs azzal, amit ön állít.
– A hódmezővásárhelyi vereséggel tehát véletlen, hogy utána pár nappal tűnnek el ezek a plakátok.
– A kormány már korábban is tájékoztatást adott arról, javaslom önnek, hogy ellenőrizze, hogy milyen időtartamra szóltak a plakátok – jelentette ki Dömötör Csaba.

A Republikon Intézet kutatója szerint nem fog lankadni a sorosozás, csak nagyobb hangsúlyt kaphatnak majd a gazdasági jellegű üzenetek. Kormánypárt szempontjából ugyanis nem volna szerencsés leállítani a jól felépített propagandát. „Vannak korlátjai annak, hogy mennyire lehet átalakítani egy teljes kampányüzenetet. Nagyon a sorosozásra, a bevándorlásra volt kiélezve, tulajdonképpen egy egydimenziós kampányról volt szó. Nem is gondolom, hogy ezt teljesen le akarják szedni, ezt a tematikát, a mostani hirdetésekben is lehet látni, hogy az ország védelme, az továbbra is egy fontos szempont, ugye, ez a Magyarország első” – emelte ki Mikecz Dániel.

Ilyen egyszerű?

Ennek megfelelően a Lázár János is Soros György személyén keresztül értelmezte a közelgő országgyűlési választásokat. A kancelláriaminiszter értelmezésében az ellenzéki jelöltek mind az amerikai üzletember emberei. „Nagyon fontos kérdés, hogy az április 8-i választás után ki alakít kormányt Magyarországon. Szerintem erre két lehetőség van, vagy Soros György emberei alakítanak kormányt Magyarországon, vagy Orbán Viktor alakít kormányt Magyarországon. Ilyen egyszerű az április 8-i választás tétje” – fogalmazott csütörtöki kormányinfóján Lázár János.

A közterületek sem maradnak a már megszokott kormánykék óriásplakátok nélkül, de ezeken Soros helyett már az ENSZ kerül a célkeresztbe, a migráció kezelésére készülő javaslata miatt. 

A már jól ismert kék plakátot a kabinet hivatalos Facebook-oldalára tették ki: 

 
Facebook
 

A plakát szerint a világszervezet a magyarok helyett akar dönteni, és folyamatosan migránsokat akar betelepíteni az országba. „Amilyen felelőtlen a brüsszeli migrációs politika, pont olyan szélsőséges és felelőtlen az ENSZ migrációs globális kompaktja is, egy szélsőségesen migrációpárti dokumentum” – erről már Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélt mai sajtótájékoztatóján.

A Soros-kampányt egyébként korábban is elítélő Navracsics Tibor a hódmezővásárhelyi választásra annyit mondott: na ugye. Az uniós biztos volt az első a fideszes politikusok közül, aki nyíltan bírálta a propagandakampányt, de ezért a kereszténydemokrata Semjén Zsolt lehazaárulózta.

Az ENSZ lett a soros

„Felháborító az a szélsőséges migrációpártiság, ami átsüt abból a dokumentumból, amelyet migrációs kompaktnak neveznek.”

Így értékelte Szijjártó Péter az ENSZ migrációs javaslatcsomagját, amely egyébként még körülbelül egy évig csak formálódni fog. A magyar kormány a migrációt továbbra is a kampány legerősebb témájaként kezeli: Szijjártó Péter csütörtökön két rendezvényen is erről beszélt, néhány óra múlva a kormányinfón is ez volt az egyik legfontosabbnak mondott külpolitikai téma.

„Az ENSZ migrációs csomagja felháborító, és azt követeljük az ENSZ-től, hogy ezt a javaslatot minél hamarabb vonja vissza, változtassa meg és írja át” – fogalmazott Lázár János.

A kormány 12 pontban reagált az ENSZ migrációs javaslatcsomagjára. Ezekben a magyar migrációs politika itthon jól ismert szlogenjeit ismétli meg: a migráció növeli a biztonsági kockázatot, ezért azt meg kell állítani a nemzetközi jog előírásainak megfelelően. Javítani kell a migránsok hazatérésének lehetőségein, és fel kell számolni az embercsempész-bandákat. Rögzítik azt is, hogy minden országnak meg kell hagyni a jogot arra, hogy maga dönthessen bevándorláspolitikájáról és határvédelméről.

„Osztrák szinten ez nem téma.”

Ezt válaszolta a Budapesten tárgyaló osztrák külügyminiszter a Hír TV kérdésére. Karin Kneissl kitért arra is, hogy Ausztria egyértelműen megkülönbözteti a menekülteket az illegális bevándorlóktól.

„Ami az EU-ba irányuló szükséges mértékű legális migrációt illeti, ezen fiskális szempontból is el kell gondolkodni. Azt hiszem, ez egy sokkal nagyobb téma annál, minthogy ezt most csak egy-két szemponthoz lehessen kötni. Egyebekben azonban ez az ENSZ migrációs kompakt, ez nem téma az osztrák szövetségi kormány számára, e tekintetben nem alakítottunk ki politikai álláspontot” – fogalmazott Karin Kneissl integrációért és külügyekért felelős miniszter.

Megkérdeztük Szijjártó Pétertől is, hogy csak a magyar kormány fújja-e fel ezt az ügyet a kampányra, vagy az osztrák diplomácia képtelen felismerni egy valós veszélyt. „Ugye az ENSZ az elmúlt héten kezdte meg a vitáját ennek a dokumentumnak. Azt, hogy ki milyen álláspontot foglal el ezzel a dokumentummal kapcsolatban, és ki mikor teszi meg a javaslatát, vagy ki hogy vagy ki hogy nem képviselteti magát New Yorkban, ezt bízzuk rá minden országra” – reagált Szijjártó Péter.

A két külügyminiszter megbeszélésén csak röviden érintették a Paks II. miatt indult osztrák uniós pert, illetve az osztrák magyar munkavállalókat hátrányosan érintő kérdéseket, mert szerintük ezek uniós jogi kérdések és nem a két ország vitája.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!