2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:40

Bősz: Hiába kért segítséget a hospice ház

Hír TV

2017. november 2., csütörtök 08:44, frissítve: csütörtök 12:45

Heteken belül bezárhatják az ország egyetlen felnőtt hospice-házát.

Az RTL Klub híradójának a Magyar Hospice Alapítvány programigazgatója, Kovács Anita azt mondta, évi ötvenmillió forint hiányzik működésükhöz, a társadalombiztosítótól kapott pénz költségeik felét sem fedezi. Hozzátette, mivel rájuk nem vonatkozik az egészségügyi bértábla, a szakdolgozók béremelését is ők finanszírozzák. Az alapítvány hiába kért segítséget az egészségügyi tárcától, eddig választ sem kaptak. A 2005 óta működő, fekvőbeteg-ellátást végző hospice-házban tíz ágy van, gyógyíthatatlan, főként daganatos betegeket gondoznak.

A Liberálisok ügyvivője a Hír TV reggeli műsorában azt mondta, a szolgáltatásnak a közegészségügy részévé kellene válnia, így rendszeres állami támogatást kaphatna az alapítvány.

„Az egészségügyi intézményekben valóban van egy finanszírozott keret, amiből tudnak gazdálkodni, az otthoni hospice-ellátásra is van állami támogatás, azonban a hospice-házak külön kategóriába esnek. Éppen ezért fenyegeti gyakorlatilag a legnagyobb hospice házat is az a veszély, hogy be kell zárnia egy részleget. Egyébként ők kértek segítséget nemrégiben az Emberi Erőforrások Minisztériumától, de egyelőre választ sem kaptak” – mondta el Bősz Anett.

Tekintse meg a teljes videót:

Költségvetési módosító indítványt nyújt be Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, hogy a rendkívüli tartalékból biztosítsák a felnőtt daganatos betegeket ápoló hospice-ház működését – mondta a párt szóvivője. Tordai Bence egyúttal figyelmeztetett: november 1-től az orvosok csak a legolcsóbb gyógyszereket írhatják fel a rákbetegeknek.

„Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, országgyűlési képviselője benyújt ma egy költségvetési módosító indítványt annak érdekében, hogy a rendkívüli esetekre fenntartott kormányzati forrásokból százmillió forintot csoportosítsanak át a hospice-ház működtetésére. Az egészen embertelen, hogy hagyják, hogy az utolsó, felnőtt haldokló betegek utolsó heteit, hónapjait emberibbé tevő intézmény bezárja a kapuit pénzhiány miatt. Ráadásul ez egy időben történik azzal, hogy a magyar kormány megvonta az orvosoktól azt a lehetőséget, hogy a rákbetegeknek a legjobb gyógyszereket írják fel, ehelyett minden esetben a legolcsóbb készítményt kell november 1-től felírniuk” – mondta a szóvivő.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!