2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Bicikliút nincs, de kerékpárosközpont lesz Pusztaottlakán

2017. június 3., szombat 22:06, frissítve: vasárnap 12:24

Pusztaottlakára még kerékpárút sem vezet, mégis lesz hamarosan biciklisközpont uniós pénzből. Negyedmilliárdos beruházást visz a falujába Simonka György fideszes politikus, akinek gyanús cégügyei miatt még tart a rendőrségi nyomozás.

Üresen állt szombat délután a pusztaottlakai játszótér. Nemrég néhány kisgyermekes család is a faluba költözött ugyan, de a települést  többnyire idősek lakják. Iskola vagy óvoda nincs.

A dél-békési településen, az egykori Likefeszt parkban egy tucatnyi cég található, amelyek többsége Simonka György fideszes országgyűlési képviselőhöz köthető. Megéri neki, a 370 fős településen ugyanis az iparűzési adó mindössze fél százalék.

Sportcélú beruházás is volt: a focipálya fedett lelátója mintegy ötmillió forintból épült. Pusztaottlakára további 1,3 milliárd forint érkezik az uniós településfejlesztési keretből. A vadaspark élményközponttá alakítása mellett 250 millióból kerékpárosközpont épül, annak ellenére, hogy kerékpárút a településre nem vezet. A kancelláriaminiszter mégsem tartja hiábavalónak a beruházást. 

„Én nagyon is támogatom, hogy Dél-Békésben a dél-békési táj és természeti értékek feltárása céljából helyi kerékpárút-hálózat létesüljön, ahova elmegy az ember, és ezt a pár tíz kilométert be fogja kerékpárral járni. Én nem vagyok olyan jó helyzetben, mint Simonka képviselőtársam, őt a kormány láthatóan jobban támogatja, én azért küzdök Hódmezővásárhelyen, hogy Hódmezővásárhely mellett a kardoskúti pusztánál, a csomorkányi romtemplomnál és a város természeti értékeinél, például a Tisza mellett legyen olyan kerékpárút, ahová eljönnek az emberek, és ezt a természeti kört bebiciklizik” – mondta Lázár a kormányinfón.

A település önkormányzatát, valamint a beruházásokat sorra nyerő Szent György Jövő Építő Közhasznú Egyesületet hiába kerestük.

A polgármesteri hivatal levélben válaszolt. Azt írta, hogy a túraútvonalak mentén egy online információs rendszer kiépítését, valamint pihenőhelyként is szolgáló központot terveznek szervizelési, kölcsönzési lehetőséggel. Ezenkívül kerékpáros-tanpálya is épülne összesen 12 helyen a Mezőkovácsházi járás teljes területén. Szerintük habár még nem épült feléjük kerékpárút, nem jelent majd gondot a mezőgazdasági feltáró utakon való közlekedés.

Az MSZP Békés megyei elnöke viszont észszerűtlennek és rendszertelennek tartja a falu fejlesztéseit. Varga Zoltán szerint az a projekt, amely megvalósul Pusztaottlakán, a kerékpáros- és a vadaspark, nem feltétlenül jelenti azt, hogy a turisztikai attrakciók fenntarthatók lesznek.

A kis falu nem keltette fel korábban a turisták érdeklődését. És ami a környéken épült, azt sem nagyon keresik –teszi hozzá a helyi politikus. „Való igaz, Dél-Békésben, a szomszédos megyékben nagyon sok olyan látnivaló van, amelyet érdemes lenne felkeresni, de akkor ennek valamilyen koncepcióját kellene felvázolni, és nem előbb építeni egy olyan épületet, ahol majd a biciklisek tudnak pihenni, és rekreációs központként szervizelni tudják esetleg a biciklijüket, hanem a bicikliutakat kellene akár földút formájában is elindítani és karbantartani” –figyelmeztetett Varga.

Pusztaottlakára, Simonka György falujába egyébként átlagosan ötször több uniós forrás érkezik, mint a környező településekre.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!