2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Bevitték a bevándorlásellenes plakátok megrongálóit

,

2015. június 7., vasárnap 21:00, frissítve: hétfő 09:00

Rongálókat állítottak elő éjjel a bevándorlási konzultációs plakátot őrző rendőrök. Az Együtt kiállt a szabálysértők mellett, a Fidesz viszont feljelenti Szigetvári Viktor elnököt felbujtásért. Az ellenzéki politikus egyébként elismerte, hogy részt vett hasonló akciókban. Az ORFK alkotmányos kötelességnek nevezte a kiemelt ellenőrzést, a vasárnapi plakátszaggatás után még ujjlenyomatokat is gyűjtöttek.

Néhány nap kellett csak ahhoz, hogy a kormány menekültügyi plakátjai ellen a több ellenzéki párt által meghirdetett polgári engedetlenségi akció nyomai megjelenjenek. Éjjel hat fiatalt vettek őrizetbe, ők a Városligetnél rongáltak. Öten közülük ezt el is ismerték, mindannyian szabadlábon védekezhetnek. A kihallgatási  jegyzőkönyvből az is kiderült, a rendőrök kiemelten figyelik a plakátokat.

„A rendőrségnek feladata a közterületi jelenlét és mindenféle bűncselekmény megelőzése, megszakítása, felderítése. És ha bármilyen bűncselekményt tapasztal a közterületeken vagy máshol, akkor ott el kell járnia, intézkednie kell” – mondta Csécsi Soma, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Az első plakátot a Dagály uszoda mellett rongálták meg, a rendőrség tegnap ujjlenyomatokat is gyűjtött a helyszínen.

Szigetvári Viktor jogi és politikai támogatást ígért a rongálóknak, és azt is elismerte, hogy saját maga is részt vett hasonló akcióban, és vállalja annak jogi következményeit. „Egyébként az éjszaka folyamán más aktivistákkal én magam is kivettem a részem a polgári engedetlenségből. Fontosnak tartom: én nem uszítok senkit, hanem elmondom azt a döbbenetes haragomat, hogy százmilliókat költenek arra, hogy itt megosszák a magyar politikai közösséget” – mondta Szigetvári Viktor.

Az erőszakos cselekedetek befejezésére szólítja fel a Fidesz frakcióvezető-helyettese az ellenzéket. Németh Szilárd ezzel párhuzamosan bűncselekményre való felbujtás miatt feljelenti többek között Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét.

„A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség a lehető leghatározottabban elutasítja ezt a baloldali agressziót, és felszólítjuk őket arra, hogy fejezzék be ezeket az erőszakos cselekményeket és térjenek vissza a politikában megszokott és általunk is képviselt párbeszédhez. Felszólítom Szigetvári Viktort és az Együtt politikusait, hogy ők pedig ne uszítsák tovább az embereiket, ne uszítsák tovább a fiatalokat ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére” – hangsúlyozta Németh Szilárd.

Szigetvári Viktor kitette az oldalára a megrongált plakátokról készült képeket
Szigetvári Viktor kitette az oldalára a megrongált plakátokról készült képeket
Fotó: Facebook

A Jobbik szerint a kormány és a baloldal is túloz, Farkas Gergely képviselő radikálisnak tartja a rongálást, a kiemelt rendőri jelenlétet pedig feleslegesnek.

„El kell mondani, hogy a kormány ismét túlzásba esett azáltal, hogy ezen kihelyezett plakátok mellé mindenhova rendőröket delegálnak, és a rendőrök őrzik ezeket a plakátokat, sőt hallottam olyan esetről is, amikor DNS-t vettek az egyik plakátról és DNS-vizsgálat keretében fogják el a rongálót” – mondta Farkas Gergely.

A rendőrség fellépésével kapcsolatban a Demokratikus Koalíció Polt Péter legfőbb ügyészhez fordul, az MSZP pedig a parlamentben Orbán Viktor miniszterelnöktől vár tájékoztatást.


A plakátok lefújása vagy lefestése nem egyszerű szabálysértés, a bíróságon akár egyévnyi szabadságvesztés is kiszabható a rongálásért.

Mint arról korábban beszámoltunk, a kormány bevándorlásellenes kampányának megvalósítását Rogán Antal szomszédja nyerte.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!