2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Beült egy Gripenbe Colleen Bell

,

2015. április 24., péntek 17:15, frissítve: péntek 17:51

A kecskeméti reptéren fogadta a honvédelmi miniszter az Egyesült Államok budapesti nagykövetét. Colleen Bell rövid egyeztetés után megtekintette a magyar Gripeneket, az egyikbe be is ült. Hende Csaba a találkozó után azt hangoztatta, hogy a magyar légierő szorosan együttműködik az amerikaival a vadászgépek üzemeltetésében és a szlovén, valamint az ősszel induló balti légtérvédelmi misszióban. A honvédelem esedékes helikopterbeszerzéséről azt mondta: a minisztérium mindent előkészített, már csak költségvetési forrás szükséges, de erről még nincs döntés.

Gripenek szálltak fel a kecskeméti katonai repülőtérről, majd nem sokkal később vissza is tértek a bázis fölé. A gyakorlat szerint egy kisgépet fogtak el és kényszerítettek leszállásra. Az Egyesült Államok budapesti nagykövete civil repülővel érkezett, Colleen Bellt Hende Csaba honvédelmi miniszter fogadta. A diplomata nem sokkal később már a Gripenek technikai jellemzőivel ismerkedett, majd az egyik vadászgépet ki is próbálta.

„Ez a gyakorlat azért is rendkívül fontos volt, mert a magyar légierő hamarosan részt vesz egy balti légvédelmi misszióban. Köszönöm a lehetőséget, hogy itt lehetek ma” – mondta Bell. A nagykövet arra utalt, hogy ősztől a magyar légierő Szlovénia mellett a Baltikum légterében is védelmi feladatokat lát el.

A honvédelmi miniszter azt hangoztatta, hogy Magyarország a külföldi missziókban és a Gripenek üzemeltetésében is szorosan együttműködik az Egyesült Államokkal.

Az együttműködés még szorosabb lehet, ha az amerikaiak szállítják az új magyar honvédségi helikoptereket. A beszerzést a minisztérium már előkészítette, csak épp a pénz hiányzik. „A hatályos jogszabályok értelmében mindaddig beszerzési eljárást nem lehet kiírni, amíg a pénzügyi háttere nem áll rendelkezésre. Ennek a megteremtésén a kormány dolgozik. Bízom abban, hogy belátható időn belül ezek az erőfeszítések sikerre vezetnek” – fogalmazott Hende.

A tárcavezető szerint jelentős megtakarítással járna, ha közös helikopterbázisa lenne a honvédségnek, a mentőszolgálatnak, a katasztrófavédelemnek és a rendőrségnek. Sajtóhírek szerint az állami szerveknek összesen 172 milliárd forintból vásárolnának forgószárnyasokat.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!