2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Szélesvásznú történelem - A Pál utcai fiúk 17:30

Béremelést és bérkorrekciót szeretnének a közművelődési dolgozók

Hír TV

2018. január 24., szerda 20:59, frissítve: szerda 21:33

50 százalékos béremelést és bérkorrekciót szeretnének a közművelődési dolgozók, ezért írtak petíciót a kulturális államtitkárnak. Szakszervezetük vezetője szerint sok kollégájuknak már az alapvető kiadásokra se futja. Az érdekképviselet a Hír TV-nek azt mondta: petíciójukat sokan csak azért nem írták alá, mert állami alkalmazottként félnek, hogy ezt majd számon kérik rajtuk.

Háromezren, többek között levéltárosok, könyvtárosok és muzeológusok írták alá azt a petíciót, amiben azt jelzik: szeretnék, ha az átláthatatlan bérrendszer megújulna, addig, amíg ez megtörténik, 50 százalékos pótlékemelést kérnek a kormányzattól.

A szakszervezet elnöke azt mondta: a közművelődés területén dolgozók közül sokan a számláikat se tudják kifizetni.

„Itt arról is szó van, hogy nem díjazzák a tudást, a képességet. Gondoljon bele abba, hogy 180 ezer forintot visz haza az a muzeológus, akire a nemzeti örökség kincsei vannak rábízva, és aki három-négy nyelven, három-négy diplomával végzi ezt a munkát. Azt gondolom, innentől kezdve a nyilatkozatokat lehet tenni innen meg onnan, de ezt a helyzetet valódi tárgyalások folyamatos folytatásával lehet” megoldani – mondta Csóti Attila, a KKDSZ elnöke.

A Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója a Hír TV-nek azt mondta: egyetért azzal, hogy magasabb fizetésekre lenne szükség.

„Tulajdonképp egyetértek azzal, hogy a fizetések a közszférában alacsonyak, de ezt a rendszerváltozás óta görgetjük, ezt a problémát. én úgy gondolom, hogy a kormányzat igyekszik ezen valamit változtatni. A minimálbér-emelés a kulturális pótlék emelése mind ezt szolgálják, sajnos számos további problémát vet ez föl” – fogalmazott Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója.

Az államtitkárság az RTL Klub kérdésére azt írta: „A kormány elkötelezett a közszféra dolgozóinak béremelésében. 2017 januárjától több mint 20 ezer kulturális területen dolgozó közalkalmazott kapott átlagosan 15 százalékos kulturális illetménypótlékot.”

A szakszervezet vezetője a Hír TV-nek azt mondta, örülnének neki, ha a petíciójukra adott választ közvetlenül nekik mondanák el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!