2020. szeptember 25.,
péntek, Eufrozina, Kende napja

Benkő Tibor: Megújul a Magyar Honvédség

Hír TV

2019. május 9., csütörtök 19:59

Benkő Tibor személy szerint is szorgalmazta a magyar katonák külföldi misszióban történő részvételét, mondta a Hír TV Magyarország élőben című adásában. A magyar katonák külföldi kiképzést is kaphatnak. Magyarországon egy rendkívül erős haderőfejlesztés zajlik, amelynek részét képezi a katonák külföldi kiképzése is – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter. A tárcavezető Orbán Viktor miniszterelnök Donald Trumppal jövő héten esedékes washingtoni találkozójával kapcsán kifejtette: a megbeszélésen a biztonsággal kapcsolatos kérdések is napirendre kerülnek.

„A honvédelmi és haderőfejlesztési programot sokan úgy képzelik, hogy ez a technika fejlesztéséről, a beszerzésről szól, pedig a technika bár nagyon fontos, de önmagában semmit nem ér, ha nincs hozzá megfelelően kiképzett, felkészített személyzet, katonaállomány” – húzta alá a magyar honvédelmi miniszter. Ezért fontos, hogy az új technikai eszközök kezelését, üzemeltetését elvégző katonák kapjanak megfelelő felkészítést. Ez elsősorban abban az országban sajátítható el, ahonnan az eszköz származik.

Benkő Tibor rámutatott: folynak arról tárgyalások, hogy a légvédelmi rakétarendszerünket megújítjuk. Rakéta komplexumot és rakétákat kell hozzá vásárolni. Ugyanilyen fontos a katonákat vezető parancsnoki állomány kiválogatása, felkészítése. A létszámot 37600 főre emelik, a parancsnoki létszámot pedig 6600-ra. A fiatalokat már középiskolás korban igyekszik megszólítani a Magyar Honvédség. Egy kadét rendszerű programot építettek ki. Hazafias, honvédelmi neveléssel igyekeznek fiatalokat toborozni – mondta a miniszter.

„Fontos az illetmény, de fontos az a szervezeti kultúra is, ami a katonákra vonatkozik” – szögezte le Benkő Tibor.

A honvédelmi miniszter szerint az immáron tény, hogy a páncélos szállító harci járműveket lecserélik. A beszerzésre rendkívül sok lehetőség kínálkozik, amelyeket egyenként megvizsgálnak. „Több ország is van, akiknek a technikai eszközeit szívesen látnánk” – fogalmazott a miniszter.

A kiszivárgott hírek szerint Orbán Viktor washingtoni látogatásán szó lesz haderő beszerzésekről. Erre a felvetésre reagálva Benkő Tibor kiemelte: ilyen jellegű haderőfejlesztés mellett, ami Magyarországon tervben van ez természetes. „Az amerikaiaknak nagyon jó technikai eszközeik vannak” – vélekedett a honvédelmi miniszter.

 Hír TV

 

x
Rendkívüli hír