2019. április 26.,
péntek, Ervin napja

Benkő: Emberi oldalról kell vizsgálni a hadkötelezettségi korhatár emelését

Hír TV

2018. november 10., szombat 16:16

A kérdés emberi oldaláról vizsgálandó a hadkötelezettségi korhatár 40 éves korról 50 éves korra emelése - nyilatkozta Riasztás című műsorunknak a honvédelmi miniszter.

Benkő Tibor szerint bár a biztonság is megköveteli, de elsősorban nem ezért kezdeményezték a korhatár emelését, hanem azért, mert egy negyven-egynéhány éves férfiembernek is képesnek kell lennie megvédeni a földjét és a családját. A „Zrínyi 2026” honvédelmi és haderő-fejlesztési program is létszámemelést tűzött ki célul: eszerint 30 ezer aktív és 20 ezer önkéntes tartalékos katonának kellene rendelkezésre állnia a program végére.

„A hadkötelezettség azt jelenti, ha az ország bajban van, ha az ország lakossága bajban van és át kell térni egy olyan különleges jogrendre, ahol honvédelmi vezetés, irányítás, műveleti tevékenység folyik, akkor ne csak a 40 éves koruk előtt járó férfiakat lehessen igénybe venni. Hát miért, egy 41 éves, 42 éves középkorú vagy fiatalember már arra képtelen, hogy a saját országát, a saját családját, a szeretteit megvédje?” – így Benkő Tibor honvédelmi miniszter.