2019. március 18.,
hétfő, Sándor, Ede napja

Benkő: A magyar ember soha nem akarta feladni függetlenségét

Hír TV

2019. március 14., csütörtök 18:52, frissítve: csütörtök 21:22

Díjak, kitüntetések átadásával ünnepelték március 15-ét a honvédelmi és az agrártárcánál is. A köszöntőt mondó miniszterek az 1848-as tetteket és a jelen kihívásait állították párhuzamba. Benkő Tibor miniszter szerint 1848-nak köszönhető, hogy létezik önálló Magyar Honvédség, míg Nagy István agrárminiszter azt hangsúlyozta, hogy a kivívott szabadság nem ajándék, azért ma is küzdeni kell.

A történelmi zászlók bevonulásával kezdődött a Magyar Honvédség központi március 15-i ünnepsége. Benkő Tibor a már folyó haderőfejlesztéssel kapcsolatban azt mondta, hogy egy soha nem látott lehetőség nyílt az erős honvédség megteremtésre, melyhez hasonlóra utoljára 1848-ban volt példa.

„A magyar ember soha nem adta fel és nem akarta feladni a függetlenségét. Úgy gondolom, és ismerve a jelenlévőket, a katonákat elsősorban, hogy mi igenis önálló nemzetekből épülő Európát akarunk. Mert őseink, elődeink ezért küzdöttek, ezért harcoltak” – mondta a honvédelmi miniszter.

A magyar nemzetet a múltja kötelezi – ezt hangsúlyozta az agrárminiszter az évfordulója alkalmából tartott állami kitüntetések átadásán. Nagy István szerint csak egy olyan Európájában lehetséges magyar identitásunk megőrzése, ahol van értelme azoknak a fogalmaknak, mint a bátorság, a merészség, az ideákhoz való ragaszkodás.

„Mi ezért ragaszkodunk a nemzetek Európájához. Ne feledjék, a XIX. században is, mint napjainkban, a nagyhatalmak európai birodalmat akartak építeni, a nemzetállamokat el akarták hallgattatni. Ma ezért újra ki kell állnunk magunkért, egymásért, hogy ne vegyék el tőlünk a nehezen megszerzett szabadságunkat” – fogalmazott a miniszter.

Az agrárminiszter a tavaszi hadjárat ütközetéhez hasonlította a májusi európai parlamenti választást, amikor mindenkire és minden szavazatra szükség lesz Magyarország és Európa védelmében.