2021. április 16.,
péntek, Csongor napja

Belső vizsgálat a DK áramlopási ügyében

Hír TV

2020. október 24., szombat 15:12

Belső vizsgálat indult a Niedermüller Péter vezette erzsébetvárosi önkormányzatnál a DK-s áramlopás ügyében. A Magyar Nemzet információi szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda pedig várhatóan jövő héten hallgatja ki tanúként a DK-s Borka-Szász Tamást, aki kriptovaluta bányászattal foglalkozott az irodájában. A Fidesz országgyűlési képviselője Budapesti Srácok című műsorunkban azt mondta: az ügyben felmerülhet a tiltott pártfinanszírozás gyanúja is.

Egy héttel ezelőtt szállták meg a rendőrök az erzsébetvárosi önkormányzat épületét ami után kiderült áramlopás történt a hivatalban. A nyomozók több informatikai eszközt is magukkal vittek.

Ez az a számítógép, amelyet Borka-Szász Tamás, DK-s önkormányzati képviselő irodájában találtak az egyenruhások. A politikus a szerkezettel bitcoint, azaz kriptovalutát bányászhatott. A digitális fizetőeszköz előállítása nem illegális, de a politikus a gyanú szerint a hivatal áramát használta a művelethez. Mivel a szerkezetnek a bányászat során folyamatosan működnie kellett, így jelentősen megnövelte a havi a villanyszámlát is. 

Az ügy kirobbanása után nem sokkal a Demokratikus Koalíció közleményben tudatta, hogy képviselőjük lemondott mandátumáról, és kilépett a pártból.

A kerület Gyurcsány-párti polgármestere, Niedermüller Péter a nyomozásra hivatkozva nem akart reagálni az esetre.

A helyi Fidesz a legutóbbi testületi ülésen arra várt választ, hogyan lehet az, hogy senki nem vette észre a nagy-teljesítményű bányászgépet Borka-Szász irodájában. 

A Magyar Nemzet eközben arról ír, hogy Niedermüller Péter belső vizsgálatot indított az erzsébetvárosi önkormányzatnál az áramlopás miatt. A lap információi szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda pedig a jövő héten hallgatja ki tanúként Borka-Szász Tamást, aki lemondása előtt ráadásul a pénzügyi és kerületfejlesztési bizottságot vezette a hivatalban.

Borka-Szász Tamás ráadásul a jobbkeze Oláh Lajos DK-s országgyűlési képviselőnek, aki többször is járt a képviselő irodájában - erről már a Fidesz országgyűlési képviselője beszélt. Bajkai István szerint fontos megvizsgálni a polgármester felelősségét is.

Híradónk kereste Oláh Lajost, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjét, de ő a kerület polgármesternének nyilatkozatára hivatkozott.

A DK áramlopási ügyét súlyosbíthatja, hogy korábban elektromos tűz keletkezett az önkormányzat épületének egyik kapcsolószekrényében, a lángok ráadásul éppen a DK frakció irodája feletti helyiségben csaptak fel. Ráadásul nem ez volt az egyetlen DK-hoz köthető elektromos tűz. Két éve ugyanis szintén az áramhálózat túlterheltsége miatt égett le a párt Teréz körúti irodája.

Hír TV