2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Beismerte Gömöri a jogszerűtlen kifizetést

,

2015. június 10., szerda 18:23, frissítve: csütörtök 06:55

Az egyik munkatársának írt felmondólevélben ismerte be a paralimpiai bizottság elnöke, hogy nem a jogszabályoknak megfelelően fizették ki többmilliós végtörlesztését. A volt gazdasági vezetőt most pont azért rúgják ki, mert nem tartotta be a gazdálkodási szabályokat. Bár korábban tagadta, a Hír TV birtokába jutott felmondólevélben Gömöri Zsolt azt is bevallja, hogy a botrány miatt a paralimpiai bizottság elveszítette a szponzori támogatásokat.

Kovács Brigitta: Egy dolgot felejtett el, nekem mint gazdasági vezetőként sem volt soha aláírásom, ezt ő és a kolléganőm írtak alá ketten, akik részesültek a végtörlesztésben.
Riporter: Tehát a végtörlesztésre ő adott utasítást?
Kovács Brigitta: Így van, így van! És ő hozta a bankszámlaszámát, és amikor én elkértem tőle a papírokat, hogy hol van, akkor azt mondta, hogy ne izguljak, ez rendben van.

Gömöri Zsolt végtörlesztésének folyamatát idézi fel így a Magyar Paralimpiai Bizottság volt gazdasági vezetője. Kovács Brigitta tegnap vette át felmondólevelét, amelyben az elnök több pontban is részletezi, hogy miért távolítja el pozíciójából a gazdasági vezetőt. Az indoklásban szerepel az is: a végtörlesztés kifizetése nem a jogszabályoknak megfelelően történt. Gömöri Zsolt ezt korábban tagadta. „Szedett-vedett indoklások voltak, ellenben van egy-két olyan dolog, aminek nagyon örülök benne: gyakorlatilag elnök úr legfőbb indokként azt hozta föl, hogy törvénytelenül lett kifizetve 2012-ben a végtörlesztés, amit eddig minden médiumon és forrásban hangoztatott, hogy teljesen törvényesek voltak a dolgok, úgyhogy ezt ezúton is köszönöm neki, hogy hivatalosan is elismerte, hogy a kifizetés törvénytelen volt” – így a Magyar Paralimpiai Bizottság volt gazdasági vezetője.

Az indoklás ezzel nem ért véget. A Hír TV birtokába került dokumentum szerint a szponzori pénzeknek is búcsút inthetnek a parasportolók. Az elnök azonban magától nem hajlandó megválni a posztjától. „Nem föltétlen a médiában keringő, megalapozatlan dokumentumok alapján kell megalkotnia véleményt. A felelősségteljes döntés meg pont abból adódik, hogy minden ilyen nyomás ellenére kötelességem a bizottságot nem gazda nélkül hagyni” – mondta Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.

Az elnök távozása mellett már többen is lerakták a voksukat. A parasportolók nyílt levélben mutattak ajtót Gömörinek, és a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Borkai Zsolt is hasonló véleményen van. A kancelláriaminiszter pedig már háromszor szólította fel az elnököt, hogy mondjon le.

A sportért felelős államtitkár már finomabban fogalmazott, a kérdés végső megoldását pedig az ügyészségre bízná.

„Van egy fölügyelőbizottsága is, akik egyébként megvizsgálják, hogy a tevékenységük rendben volt-e vagy pedig sem, és ezenfelül pedig az ügyészség tudja ellátni a törvényességi felügyeletet. tehát mi nem tudunk beleszólni a belső döntéseikbe, nem is akarunk. Független civil szervezet. A Nemzetközi Olimpiai Mozgalom sem engedi meg, az Olimpiai Charta sem engedi meg, hogy egy kormányzat bármelyik országban beleszóljon az olimpiai vagy a paralimpiai bizottság belső tevékenységeibe. Ha beleszólna, akkor azt nyilván megfelelő okok alapján teheti, de akkor sem a kormányzat, hanem az ügyészség teheti mindezt meg” – mondta Simicskó István.

Az ügyészség alig egy hete rendelt el nyomozást a paralimpiai bizottság ügyében. A Hír TV kérdésére a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője azt mondta, már több tanút is meghallgattak az ügyben, de egyelőre ismeretlen tettes ellen nyomoznak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!