2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Beállunk a szlovákok mellé

,

2017. szeptember 8., péntek 14:30, frissítve: péntek 14:53

Az Európai Bíróság döntése után két nappal törte meg hallgatását Orbán Viktor. A miniszterelnök az állami rádiónak adott interjújában finomított a kormányzati kommunikáción a kvótaper ügyében. Azt mondta: Magyarország beáll Szlovákia mellé, és tudomásul veszi az Európai Bíróság ítéletét. A miniszterelnök hozzátette: a kormány nem változtatja meg a menekültekkel kapcsolatos álláspontját, de ezután a jogi fórumok helyett politikai téren vívja a harcot.

„Azt tudom önöknek mondani, hogy az igazi csata csak most kezdődik el az Európai Bíróság mai döntése nyomán” – harciasan reagált Szijjártó Péter az Európai Bíróság ítéletére, a testület a közös magyar–szlovák keresetet utasította el a kvótaperben.

A két ország azután fordult 2015-ben a bírósághoz, hogy az unió kötelezően előírta a menekültek befogadását a tagországok számára. A nemzetközi sajtótájékoztatón a magyar igazságügyi miniszter ostorozta a döntést, Trócsányi László szerint a határozat megbontotta az Európai Unió intézményeinek egyensúlyát.

„Sajnáljuk, hogy a jogilag megalapozott érvelésünket a bíróság figyelmen kívül hagyta, és egy elhibázott politikai döntés legitimálása érdekében úgy döntött, hogy az átmenetiség és szolidaritás jelszavával félre lehet tenni az uniós jog alapvető rendelkezéseit” – mondta Trócsányi.

Lázár János másnap a kormányinfón is arról beszélt, hogy az uniós döntést nem lehet végrehajtani, és a kormány a végsőkig harcolni fog.

„Ez a rendszer meghalt, ez a rendszer működésképtelen, nekünk, ha akarnánk, se lenne esélyünk végrehajtani a következő három hétben ezt a döntést. A választópolgároktól meg arra kaptunk mandátumot, arra köteleztek bennünket, hogy a legutolsó jogérvényesítési lehetőséget, a fellebbezés legutolsó lehetőségét is használjuk ki és azzal próbáljunk meg élni” – reagált a kancelláriaminiszter.

A kormányzati retorikán a miniszterelnök finomított. Két nappal a döntés után Orbán Viktor az állami rádiónak adott szokásos interjújában már arról beszélt, hogy Magyarország tudomásul veszi az Európai Bíróság döntését.

„A tudomásul venni kifejezést használom, szó szerint veszem át ezt Fico miniszterelnök úr, a szlovákok miniszterelnökének álláspontjából, szó szerint, sőt betű szerint is egyet értek” – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor hozzátette, hogy a bírósági döntést nem tartja elegendőnek ahhoz, hogy megváltozzon a kormány migránsokat elutasító politikája.

„Az mégiscsak egy abszurd helyzet, képzelje el életszerűen, hogy van ez, mi itt élünk Magyarországon, üldögélnek Brüsszelben ezek a derék bürokraták, és úgy gondolják, hogy ennek a három Juszufnak talán nem is Brüsszelben, Görögországban, hanem Budapesten kellene élni, és mi itt, Brüsszelben azt mondjuk, hogy márpedig ezek Budapesten fognak élni” – folytatta Orbán.

A Hír TV-nek nyilatkozó német uniós jogász, Alexander Thiele szerint a magyar kormánynak a többi tagállamot kell meggyőznie arról, hogy menekültkvóta nem megoldás a válságra, az Európai Bíróság döntését azonban be kell tartania.

„Nem a brüsszeli bürokraták döntöttek a kvótáról, Orbán úr szavaival, hanem az Európai Bizottság indítványozta ezt a kvótaszabályozást, de a végén az Európai Tanács, vagyis a tagállamoknak kellett dönteniük, hogy követik a Bizottságot, vagy nem. Tehát végül a tagállamok döntöttek, nem holmi bürokraták Brüsszelből, ahogy Orbán úr mondja” – véli a jogász.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, az Európai Bíróság a döntésével hozzájárult ahhoz a folyamathoz, aminek az lesz az eredménye, hogy Európa kevert népességű kontinens lesz, ami szerinte Soros György terve alapján történik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!