2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Bár segítség nincs, minden párt a Tesco-dolgozók mellett

2017. szeptember 9., szombat 17:02, frissítve: szombat 18:02

Bár a kormánypártok támogatják a Tesco-dolgozókat, a helyzet megoldásában már nem tudnak segíteni. Az ellenzéki pártok szintén a munkavállalók oldalán állnak, de jelezték: más ágazatokban is gondok vannak.

A kancelláriaminiszter levélben biztosította támogatásáról a Tesco-dolgozókat, ám aktívan már nem segítenék a kormánypártok a sztrájk miatt kialakult helyzet feloldását. Pedig a KDNP-s Hollik István szerint jogos lehet a dolgozók követelése.

„Az igazságos bérnek három alapvető kritériuma van: a bérszínvonalnak olyannak kell lennie, amit az adott munkáltató ki tud termelni; szolgálja a közjót; és a harmadik, ami talán a legfontosabb, hogy akkor igazságos a bér, hogyha abból a munkavállalók nemcsak a családfenntartást tudják állni, hanem némi megtakarításara is jut pénz. Úgy gondolom, hogy a Tesco dolgozóinak bére ezt a három kritériumot nem elégíti ki, tehát az ő követelésük jogos” – nyilatkozta az országgyűlési képviselő.

A Jobbik szerint ágazati probléma az alacsony bérezés. „Úgy gondolom, hogy azok a multik, amelyek Magyarországon vannak, most már több évtized alatt bebizonyították, hogy nem hajlandók ugyanazt a bért ugyanolyan nagyságrendű bevételhez nyújtani a dolgozóknak, mint amit a nyugat-európai vállalataiknál megtesznek. Ez minden multinál kimutatható, nemcsak a Tescónál” – húzta alá Varga-Damm Andrea, az ellenzéki párt politikusa.

Az LMP azt hangoztatta, hogy nemcsak a versenyszférában kellene emelni a fizetéseket. „Az LMP alapvetően együttérez és szolidáris azokkal a munkavállalókkal, akik saját érdekeik miatt fel merik vállalni a különféle érdekérvényesítő eszközöket, és őszintén sajnáljuk, hogy mindezt a közszektorban nagyon sokan nem merik megtenni. Jelenleg van olyan közalkalmazott, akinek tíz éve semmilyen béremelése nem volt Magyarországon. Ők nem tehetik ezt meg, mert az állásukkal játszanak” – emelte ki Sallai R. Benedek országgyűlési képviselő.

Az MSZP közleményben üdvözölte a sztrájkot, írásukban igazságos bérezés követeltek a Tesco-dolgozóknak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!