2023. 11. 29. Szerda Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:50

Belföld

Bár két megyében is tilos tüzet gyújtani, sokan ezt nem veszik figyelembe

25 tűzhöz riasztották a magyar tűzoltókat az elmúlt hetekben Csongrád és Bács-Kiskun megyében. A hőség miatt mindkét megyében tilos a tűzgyújtás, sokan ezt mégsem veszik figyelembe. És van, ahol gondatlanság, emberi mulasztás okoz tüzet.

  • Bár két megyében is tilos tüzet gyújtani, sokan ezt nem veszik figyelembe

A hőség kitart, de Baranya megyében egyelőre nincs szükség tűzgyújtási tilalom elrendelésére.

 „Itt többek között arra gondolok, hogy nincs lezárt terület, vagy például tűzrakási tilalom sincs érvényben. A tűzrakási tilalmat amúgy a katasztrófavédelem rendeli el, amennyiben szükséges ez, de addig is a kijelölt helyeken tüzet rakni szabad, amihez a kiemelt rekreációs és turisztikai pontokon biztosítja a tűzifát a Biokom Nonprofit Kft.” – mondta a cég sajtófelelőse, Erdős Réka.

Más a helyzet Csongrád megyében. A szegedi Tisza-parton például rendszeresen gyújtanak tüzet , noha július 27-e óta ez tilos. A megyei tűzoltókat az elmúlt hetekben mintegy 15 szabadtéri tűzhöz hívták ki, Fábiánsebestyén területén a napokban például egy hektáron égett a tarló.

„A szabadtéri tűzesetek száma megszaporodott, másrészt a hőmérséklet is indokolja. A kiszáradt aljnövényzetben rendkívül gyorsan terjednek a lángok. Ezért is fontos, hogy ha valaki szabadtéri tüzet észlel, minél hamarabb értesítse a katasztrófavédelmet, és minél hamarabb elindulhassanak az egységek a helyszínre. Nagyon fontos kiemelni, hogy például tűzgyújtási tilalom idején tilos az erdők és a fásítások mentén, illetve azok 200 méteres körzetében tüzet gyújtani, még a kijelölt tűzrakó helyeken sem szabad. Hatóságunk ebben az időszakban az irányított égetésekre benyújtott kérelmeket is elutasítja” – ismertette a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Molnár Krisztina.

Bács-Kiskun megyében 10 szabadtéri tűzhöz hívták a tűzoltókat a napokban. A szakemberek éppen ezért fokozott figyelmet kérnek nemcsak a kerti zöldhulladék égetésekor, de szalonnasütéskor és grillezéskor is.

„Ha az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék égetésre vonatkozó rendelete, akkor tilos az égetés. Nagyon fontos, hogy a meggyújtott tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni. Minden esetben legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kéziszerszám: egy lapát, egy kapa, valamint a tűz oltására alkalmas oltóanyag: mint például homok vagy víz” – húzta alá a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelemi Igazgatóság szóvivője, Kovács Andrea.

 A mezőgazdasági területeken legtöbbször emberi mulasztás okozza a tüzet. Bár a tűzkárra érvényes az államilag támogatott kötelező biztosítás, a szabályokat be kell tartani.

Kötelező minden gépen, hogy rajta legyenek a porral oltó készülékek, a megfelelő nagyságban, a gép típusához mérten. Ami nagyon fontos még, hogy ahol rászecskázzák a területre a szalmát, azt minél hamarabb bedolgozzák a gazdák a talajba - hívta fel a figyelmet Czikora György, a agyar Nemzeti Agrárkamara Csongrád megyei szervezetének alelnöke.

A gazdák és a tűzoltók kérik, senki ne dobjon el égő cigarettacsikket, és üveghulladékot se hagyjon kiránduláskor maga után sehol - ugyanis az üvegdarabok, akár a lencsék - összegyűjtik a napsugarakat és meggyújthatják a növényzetet.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Jön az autósok rémálma, az ónos eső!

Jön az autósok rémálma, az ónos eső!

A katasztrófavédelem azt ajánlja az autósoknak, hogy indulás előtt tájékozódjanak az aktuális időjárási helyzetről, az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a meteorológiai szolgálat honlapján, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján.
Fidesz: Az kiabál, akinek ég a háza

Fidesz: Az kiabál, akinek ég a háza

Semmi meglepő nincs abban, hogy a Momentum megint Brüsszelbe rohan feljelentgetni Magyarországot, most éppen a parlament előtt fekvő szuverenitásvédelmi törvény miatt - olvasható a Fidesz közleményében.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!