2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Bántalmazás, erőszak: felveszi a kesztyűt az úszószövetség

Hír TV

2018. június 18., hétfő 19:22, frissítve: hétfő 19:23

Gyermekvédelmi programmal veszi fel a harcot az úszószövetség az uszodai erőszakkal szemben. A szövetség elnöke, Wladár Sándor azt mondta, hogy bár rengeteget javult a helyzet az elmúlt években, mégis régi elmaradását pótolnak ezzel. A jelzőrendszeren keresztül érkező bejelentéseket egy 6 tagú bizottság fogja vizsgálni, a bántalmazóknak pedig kemény szankciókat ígérnek.

A késő Kádár-korszakban még teljesen elfogadottak voltak a pofonok. A verbális erőszak, ordítozás, alpári kifejezések pedig a mai napig szerves részei a magyar uszodáknak. Ezen a gyakorlaton szeretne változtatni most az úszószövetség gyermekvédelmi programja, melynek részeként etikai kódexeket dolgoztak ki az edzőknek, a gyerekeknek, és a szülőknek is.

Az egyik legfontosabb szabály, hogy a gyerekek jóléte, és egészsége fontosabb a szakmai fejlődésnél.

„Próbáljuk meg a szemléletváltást. Tehát ennek is az a célja, hogy az edzők oldalán egy szemléletváltás induljon a magyar sportban. A jövőben az edzők számára olyan pedagógiai módszereket szeretnénk kidolgozni, amelyek segítségével nem a pofon, hanem inkább a jó szó, ami a magyarázat lesz egy-egy feladatnak a sikeres és versenyszerű végrehajtásában” – emelte ki Danks Emese, a MÚSZ gyermekvédelmi programvezetője.

Kiss László szövetségi kapitányról két éve derült ki, hogy évtizedekkel ezelőtt elítélték csoportos nemi erőszakért. A büntetését követően azonban visszatért a medence partjára. Ma már nem lenne erre lehetősége, áprilistól ugyanis csak erkölcsi bizonyítvánnyal lehet edzői engedélyt kapni a szövetségtől.

Jelzőrendszert is felállítanak, a bejelentéseket bizottság fogja kivizsgálni.

„Vannak rémhírek, álhírek, ezek aztán szárnyra kapnak, lecsapódnak, tehát ezt megelőzendő tényleg objektíven fogjuk tudni elbírálni. És abban az esetben, hogyha itt bizonyságot nyer bármi, hogy a gyermekeket, akár lelkileg, testileg, egyéb módon bántalmazták, azt megígérhetem, hogy rendkívül keményen fogunk szankcionálni” – húzta alá Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke.

A gyerekekhez egy plakát segítségével szeretnének eljutni, amit minden uszodában kiraknak majd, azt azonban az elnök is elismeri, hogy ők nem szívesen beszélnek ezekről a dolgokról. „Én legalábbis magam részéről, amik velem történtek, bármilyen dolgok, ott azért annyira nem beszéltem róla. Tehát nehéz volt megosztani a szüleimmel, abszolút nem is olyan idők jártak” – mutatott rá az elnök.

Az UNICEF gyermekjogi igazgatója szerint ezen a téren főleg a szülőknek van feladata, hogy bizalmi kapcsolata legyen a gyerekével. „Nem nyugodhatunk bele abba, hogy a gyerekek úgyis leráznak minket, nem tartanak velünk kapcsolatot. Ha van bizalom, ha jó ez a viszony, akkor majd a gyerek elmondja, és akkor szülő majd mondhatja azt, hogy de azért ennek talán nem kellene így lennie” – hangsúlyozta Tausz Katalin.

Az úszószövetség az első az országban, ahol ilyen gyerekvédelmi rendszert dolgoztak ki. A szakemberek azt remélik, hogy a jövőben más sportágak is követni fogják a példát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!