2021. július 29.,
csütörtök, Márta, Flóra napja

Baloldaliak is támogatják a kormány új intézkedéseit

Magyar Nemzet

2021. június 21., hétfő 12:51

A kormányellenesek több mint kétharmada támogatja az Orbán Viktor által bejelentett intézkedéseket – derül ki a Real-PR 93 kutatásából. A 200 ezer forintos minimálbér bevezetésével értenek egyet a legtöbben a megkérdezettek közül, de a családi adóvisszatérítésnek is 80 százalékos a támogatottsága.

„A teljes népesség 80-90 százaléka, de a kormányelleneseknek is több mint kétharmada támogatja az Orbán Viktor által a Világgazdaság konferenciáján bejelentett intézkedéseket.

Ritka egyetértés ez a magyar társadalomban – írja legfrissebb, a Magyar Nemzethez z eljuttatott kutatásában a Real-PR 93 közvéleménykutató cég.

Orbán Viktor június 9-én, a Világgazdaság konferenciáján három fontos gazdaságpolitikai intézkedést jelentett be, amelyekkel Magyarország újraindulását kívánja a kormány elősegíteni a járvány után. Noha a mindenkori kormányoknak – ahogy a miniszterelnök is hangsúlyozta – eredményfelelőssége van,

a sikerességhez fontos az is, hogy szándékaikat és céljaikat a társadalom támogassa. A most bejelentett elképzelések esetében az össznépi egyetértés biztosított”

– állítják a kutatáshoz mellékelt magyarázatban a közvéleménykutatók.

A minimálbér látványos, közel húsz százalékos emelésével az összes megkérdezett 90 százaléka egyetért. Noha a kérdésben is hangsúlyt kapott, hogy az intézkedést a kormány tervezi, a kormánnyal szemben összességében kritikus polgárok 84 százaléka is inkább jó döntésnek nevezte a kétszázezres minimálbért.

A kormánykritikusoknak csak 12 százaléka gondolta mindezt rossz döntésnek, vélhetően a döntéshozó kiléte és nem a döntés tartalma miatt.

A védekezésben résztvevőknek nyújtandó tíznapos pluszszabadság ötletével kapcsolatosan szintén teljes egyetértés van a társadalomban Az összes megkérdezett 89, de a kormánykritikusok 87 százaléka is azonosult vele.

A legnagyobb vitát a családi adóvisszatérítés egyszeri intézkedése váltotta ki – jegyezték meg. Hozzátették:

Ötből négyen még így is egyetértenek a költséges, de valódi segítséget jelentő tervezettel.

A kormánnyal szimpatizálók esetében ez, a többi kérdéshez hasonlóan, kilencven százalékos támogatottságot ért el. A kormánykritikusok azonban kevésbé lelkesek, csak kétharmaduk sorakozott fel a döntés mögé, negyedük viszont nem. Mindez összefügghet azzal is, hogy a kormánykritikusok e jelentős lépés politikai következményeitől tartanak, feltételezhetik, hogy az általuk nem kedvelt kabinet választási esélyeit is növeli – magyarázták a közvéleménykutatók.

Az 1000 fős, országos reprezentatív telefonos kutatás, 2021. június 14–16. közötti kérdezéssel készült, hibahatára legfeljebb plusz-mínusz 3,1 százalék.

Magyar Nemzet