2023. 01. 29. Vasárnap Adél napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Baloldal: Rogán Antal távozzon a közéletből

A Legfőbb Ügyészség is megkapta az EU csalás elleni hivatalának megkeresését a Budapest szíve programmal kapcsolatos visszaélések ügyében. A hivatal szerint a 2008 és 2014 között tartó köztéri felújítások során a pályáztatásoknál előnyben részesítették a későbbi kivitelezőt. Az ellenzéki pártok az érintett ötödik kerület akkori polgármesterének, Rogán Antalnak a felelősségre vonását követelik. A kerület alpolgármestere szerint a pályáztatásnál minden szabályszerű volt.

A Budapest szíve programban újították fel Március 15. teret a Károly körúttal együtt, a beruházás még az SZDSZ–MSZP-s fővárosi vezetés idején kezdődött el, 2008-ban. Szintén ebből a programból újították fel a Ferenciek terét. A beruházásokat a visszaélésekre és a szabálytalanságra vonatkozó bejelentések miatt vizsgálta tavaly a Csalás Elleni Európai Hivatala (OLAF). A testület jelentése elkészült, s elküldték az unió hivatalos szerveihez és a Legfőbb Ügyészségre, de a további részletek nem nyilvánosak. „Az egyeztetések még mindig tartanak a Budapest szíve projekttel kapcsolatban, ezért további információt nem árulhatunk el addig, amíg az egyeztető eljárás végeredménye el nem készült. Jelen pillanatban ez minden, amit mondhatunk” – mondta Jakub Adamowicz, az Európai Bizottság szóvivője.

A szocialisták a Legfőbb Ügyészségtől várják a dokumentumok nyilvánosságra hozatalát. „Mondja el pontosan, hogy hány ügyet tárt fel az OLAF, hány ügyben fordult a Legfőbb Ügyészséghez, hány ilyen ügyben folytatnak eljárást, hány ilyen ügyben nem kezdtek meg eljárást, és tegyék ki pontosan ezeknek az ügyeknek a tartalmát is. Ne bújjanak a mögé a mondat mögé, hogy folyamatban lévő ügyekről nem nyilatkoznak” – mondta Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke.

Az Együtt Rogán Antal távozását követeli a közéletből. „Felszólítjuk az ötödik kerületet és a fővárost, hogy tisztázza: hogyan mehetett végbe ez a korrupt eljárás, hogyan lehetséges, hogy túlárazott és a gyanú szerint előre kiválasztott kivitelező végezte el ezt a munkát. Abban bízunk, hogy levonván a következtetést Rogán Antal is távozik a közéletből” – mondta Szigetvári Viktor, a párt társelnöke.

A Demokratikus Koalíció azt követeli, hogy Rogán Antal mondjon le mentelmi jogáról azért, hogy az ügyeket a magyar hatóságok vizsgálni tudják. „A közbeszerzések pályázati kiírásának manipulálása mindig is ennek a korrupt kormánynak a bevett módszerei közé tartozott. Jelen esetben, ha az OLAF gyanúja beigazolódik, Rogán Antal asszisztált egy olyan álpályáztatáshoz, ahol már eleve csak a későbbi győztes indult el, hiszen a pályázati feltételekkel minden más céget ellehetetlenítettek” – vélekedett Gy. Németh Erzsébet, a DK elnökségi tagja.

A belvárosi Fidesz-frakció kétszínűnek tartja a baloldali nyilatkozatokat. Böröcz László alpolgármester kiemelte, hogy a belvárosi beruházások 900 millió forinttal kevesebből valósultak meg a tervezetnél. „Mind a két esetében nyílt közbeszerzési eljárást írt ki az önkormányzat, ami azt jelenti, hogy bárki pályázhatott a kivitelezésre. Volt valóban egy olyan kikötés a pályázatban, hogy mivel a világörökség része az a kerületi rész, amelyhez hozzányúltak, nyilván tapasztalattal kellett rendelkeznie a pályázó cégnek a műemlékvédelmi felújítások terén, ami szerintem ilyen szempontból teljesen érthető” – mondta Böröcz László.

A Legfőbb Ügyészség tájékoztatása szerint legkésőbb két héten belül döntenek a további intézkedésekről.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!