2019. július 21.,
vasárnap, Dániel, Daniella napja

Balog Zoltán: Dizseri Tamás munkássága ma is érvényes

Hír TV

2019. február 16., szombat 17:00, frissítve: szombat 18:12

Átadták a Dizseri Tamás szeretetszolgálati díjat, melyet idén az erdélyi, Illyefalvi Keresztyén Ifjúsági és Diakóniai Alapítvány vezetője, Kató Ibolya vehetett át. A díjat 2005-ben adták át először.

A Keresztény Ifjúsági és Diakóniai Alapítvány 10 éven keresztül naponta 800-900 szegény gyermeknek biztosított meleg ebédet és egy gyermekfalut is építettek, ahol a gyermektelen házaspárok vállalhatták árva és elhagyott gyermekek nevelését. Emellett Illyefalván egészségügyi központot építtettek. Ez az alapítvány vehette át idén a Dizseri Tamás szeretetszolgálati díjat.

„Nem kellett soha meggondolnom azt, hogy mit miért cselekszem. Hanem egy teljesen természetes belső motiváció vezérelt minden cselekedetemben” – mondta Kató Ibolya, a Keresztyén Ifjúsági és Diakóniai Alapítvány vezetője, aki az elismeréssel járó pénzt, nettó 700 ezer forintot egy beteg kisfiú operációjának, illetve rehabilitációjának költségeire ajánlotta fel.

„A német ajkú református egyházközség protestáns fóruma, a Bethesda Gyermekkórház, a Dunamelléki Református Egyházkerület és a Magyarországi Református Egyház zsinata 2004-ben alapította a Dizseri Tamás szeretetszolgálati díjat. Mert felismertük, hogy Dizseri Tamás élete és halála olyan üzenet, olyan tanítás, melyet nem szabad hagyni feledésbe merülni” – mondta Balog Zoltán, miniszterelnöki biztos, a Protestáns Fórum vezetője.

A miniszterelnök biztos elmondta, mindaz, amit Dizseri Tamás, Széchenyi- díjas orvos az egészségügyben, az egészségpolitikában, az egészségügyi dolgozók képzésében megvalósított, ma is érvényes. Megszervezte a gyermek-egészségügyi alapellátást, a fogyatékos gyermekek napközi otthonát, Pest megye első családsegítő központját.

Soltész Miklós az ünnepség utáni konferencián a múlt héten bejelentett családtámogatásokkal kapcsolatos kritikákat méltatta.

„Elfogadhatatlan az a szemlélet, hogy Afrikában szüljenek meg az édesanyák egy gyermeket, majd utána pótolják ezekkel a gyerekekkel más országokban azt, amit azok az országok nem tesznek meg a családoknak a megmaradásáért” – mondta az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár.

Elmondta: a magyar állam továbbra is tisztelni fogja a nőket, az édesanyákat és meg fogja becsülni azt a munkát és az anyaság fáradalmait, amit az állam köszönhet nekik.