2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Belföld

Balog: Mutassuk meg a romák valódi arcát szerethetően

Koncertekkel, színielőadásokkal és táncházzal várták a nézőket a Cigánykerék szervezői. A Roma Értékek Fesztiválját az Emberi Erőforrások Minisztériuma szervezte.

Színházi előadással készült a Karaván Színház a Roma Értékek Fesztiváljára. A több mint tíz éve működő társulat roma és nem roma gyerekek számára is tandíjmentes színészképző stúdiót működtet. A darab egy, a fővárosba költöző, 18 éves vidéki roma fiatalember életét mutatja be. „Nagyon sok előítéletesség éri őt – mondta a Karaván Művészeti Alapítvány vezetője. – Mi igyekszünk a humor és az abszurditás, az abszurd humor oldaláról megközelíteni ezt a kérdést, az emberekben nem bűntudatot szeretnénk kelteni, hanem elgondolkodtatni őket, hogy hasonló helyzetben, ez darabból idézet, hogyan döntenének” – fogalmazott Nyári Oszkár.

Bódi Barbara képzőművész a fesztivál közönsége előtt mutatta be, hogy készül legújabb alkotása: egy spanyol flamencotáncosnő portréja. „Én nehezen tudom megfogalmazni azt, hogy mitől roma egy festőművész vagy hogy mitől jellemző rá, a művészetére, hogy roma stilisztikával vagy motivációval rendelkezik – fogalmazott a képzőművész. – Én inkább az egyetemességet, a közöst szeretném hangsúlyozni, mert nem az számít legfőképpen, hogy honnan jöttél, hanem hogy hová tartasz” – hangsúlyozta Bódi Barbara.

A Cigánytáncokat két junior Prima Primissima díjas zenész: ifjabb Balázs János és Kállai Ernő adta elő. A zongoraművész nemcsak koncertezik, tanít is a kétéves Snétberger Központban. A hátrányos helyzetű gyerekek minden évben 12 héten át tanulhatnak ingyen neves roma zenészektől.

„Egy olyan környezetbe kerülnek, ami lehetővé teszi, hogy egy nagyon szegény faluból jött gyerek akár a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója legyen, ami a Snétberger Központ nélkül elképzelhetetlenné vált volna – mondta ifjabb Balázs János. – De mi segítettünk neki, tehetségük megvan, mi inkább azt adjuk hozzá, ami kell ahhoz, hogy magasabb fokra emeljük a tehetségüket” – tette hozzá a zenész.

Balog: Ez a mai nap csak kóstoló

A Roma Értékek Fesztiválját az Emberi Erőforrások Minisztériuma szervezte – hagyományőrző céllal. „Mutassuk meg a magyarországi romák valódi arcát, úgy, amilyenek, és mutassuk meg szerethetően, mert mi hiszünk továbbra is a szeretet és összefogás erejében – fogalmazott Balog Zoltán. – Ez a mai nap csak kóstoló, vannak, és örülök, hogy vannak olyan roma művészek is, akik eljöttek, pedig ma nem szerepelnek itt, minden évben lesz, úgyhogy jövőre őket is várjuk” – tette hozzá a tárcavezető.

A roma kultúra napját már 20 éve április első hétvégéjén tartják Magyarországon.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Az idei európai parlamenti (EP) választáson újra döntést kell hozni a háború vagy béke kérdésében, márpedig a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten a Fidesz kampánynyitó rendezvényén.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!