2020. szeptember 20.,
vasárnap, Friderika napja

Balog: Mutassuk meg a romák valódi arcát szerethetően

2013. április 6., szombat 21:32, frissítve: vasárnap 11:33

Koncertekkel, színielőadásokkal és táncházzal várták a nézőket a Cigánykerék szervezői. A Roma Értékek Fesztiválját az Emberi Erőforrások Minisztériuma szervezte.

Színházi előadással készült a Karaván Színház a Roma Értékek Fesztiváljára. A több mint tíz éve működő társulat roma és nem roma gyerekek számára is tandíjmentes színészképző stúdiót működtet. A darab egy, a fővárosba költöző, 18 éves vidéki roma fiatalember életét mutatja be. „Nagyon sok előítéletesség éri őt – mondta a Karaván Művészeti Alapítvány vezetője. – Mi igyekszünk a humor és az abszurditás, az abszurd humor oldaláról megközelíteni ezt a kérdést, az emberekben nem bűntudatot szeretnénk kelteni, hanem elgondolkodtatni őket, hogy hasonló helyzetben, ez darabból idézet, hogyan döntenének” – fogalmazott Nyári Oszkár.

Bódi Barbara képzőművész a fesztivál közönsége előtt mutatta be, hogy készül legújabb alkotása: egy spanyol flamencotáncosnő portréja. „Én nehezen tudom megfogalmazni azt, hogy mitől roma egy festőművész vagy hogy mitől jellemző rá, a művészetére, hogy roma stilisztikával vagy motivációval rendelkezik – fogalmazott a képzőművész. – Én inkább az egyetemességet, a közöst szeretném hangsúlyozni, mert nem az számít legfőképpen, hogy honnan jöttél, hanem hogy hová tartasz” – hangsúlyozta Bódi Barbara.

A Cigánytáncokat két junior Prima Primissima díjas zenész: ifjabb Balázs János és Kállai Ernő adta elő. A zongoraművész nemcsak koncertezik, tanít is a kétéves Snétberger Központban. A hátrányos helyzetű gyerekek minden évben 12 héten át tanulhatnak ingyen neves roma zenészektől.

„Egy olyan környezetbe kerülnek, ami lehetővé teszi, hogy egy nagyon szegény faluból jött gyerek akár a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója legyen, ami a Snétberger Központ nélkül elképzelhetetlenné vált volna – mondta ifjabb Balázs János. – De mi segítettünk neki, tehetségük megvan, mi inkább azt adjuk hozzá, ami kell ahhoz, hogy magasabb fokra emeljük a tehetségüket” – tette hozzá a zenész.

Balog: Ez a mai nap csak kóstoló

A Roma Értékek Fesztiválját az Emberi Erőforrások Minisztériuma szervezte – hagyományőrző céllal. „Mutassuk meg a magyarországi romák valódi arcát, úgy, amilyenek, és mutassuk meg szerethetően, mert mi hiszünk továbbra is a szeretet és összefogás erejében – fogalmazott Balog Zoltán. – Ez a mai nap csak kóstoló, vannak, és örülök, hogy vannak olyan roma művészek is, akik eljöttek, pedig ma nem szerepelnek itt, minden évben lesz, úgyhogy jövőre őket is várjuk” – tette hozzá a tárcavezető.

A roma kultúra napját már 20 éve április első hétvégéjén tartják Magyarországon.

Forrás: Hír TV