2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Balczó: Semmi szükség nincs Orbán felesleges ellenállásaira

Hír TV

2018. május 9., szerda 17:28, frissítve: szerda 17:49

12 témakörben lehet konzultálni Brüsszellel az Európai Bizottság honlapján keresztül. Az unió jövőjére vonatkozó kérdéseket a 27 állam közösen állította össze.

Az MSZP EP-képviselője attól tart, hogy a brüsszeli döntéshozók olyan költségvetést előkészítésén dolgoznak a következő uniós ciklusra, amely Magyarország számára az uniós források csökkenésével járna.

„Az Európai Unió most vitatja meg a következő ciklus költségvetését, és a szocialisták szerint megengedhetetlen, hogy a legkisebb mértékben is csökkenjenek a vidéki térségek felzárkóztatását szolgáló kohéziós, illetve a mezőgazdasági kiadások. A szolidaritás ma elsősorban az európai vidék iránti szolidaritás elsődlegesen, de sok terület van még ezen felül, ahol a szolidaritást meg kell mutatni” – nyilatkozta Szanyi Tibor.

A Liberálisok 24 órás demonstrációval készültek az Európai Unió napjára. A párt elnökhelyettese azt mondta: pártja továbbra is azt követeli Kövér László házelnöktől, hogy a magyar és a székely zászló mellé, kerüljön ki az Országgyűlés épületére az uniós lobogó is. A politikus egyúttal felszólította azokat a pártokat, akik szimpatizálnak az Európai Unióval, hogy minél hamarabb kezdjenek egyeztetéseket a 2019-es európai parlamenti választásokon való együttműködésről.

„Az Európai Unió mellett letéve a voksunkat, együtt forduljunk szemben a kormány EU-ellenes politikájával a szokásos vétózó hozzáállásával, amivel mindent mutat az Európai Unió tagállamának, de konstruktivitást soha. Az gondolom, hogy ezt képviselve az ellenzéki pártoknak valamilyen felelősségteljes lépést kell tudni meghozni, ez a lépés lehet a közös lista” – mondta Sermer Ádám.

A Demokratikus Koalíció képviselője nem zárta ki tárgyalások lehetőségét, Niedermüller Péter egyúttal azt javasolja, hogy Magyarország vegyen részt egy közös, európai, menekültügyi politika kialakításában és végrehajtásában.

„Mi egy föderalista Európának vagyunk a hívei. Olyan kihívásokkal fogunk szembesülni, amelyek megkövetelik a közös pénzügy politikát, a közös hadügypolitikát a közös védelmi és a külügypolitikát. Ebbe az irányba kell elmozdulni. A DK minden olyan párttal és a pártcsaláddal hajlandó összefogni, akik ebben az irányba mennek. Nem tartjuk jónak, hogy a nemzeti szuverenitás elvére hivatkozva, ezeket a globális kihívásokat megpróbáljuk tagállami keretek között megoldani” – mondta.

A Jobbik EP-képviselője szerint Magyarországnak Brüsszelben is meg kell védeni a nemzeti önrendelkezését. Balczó Zoltán ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a kormány felesleges konfliktusokat vállal, amelyek akár az uniós forrásokra is kiadatással lehet.

„Együttműködésre szükség is van, a nemzeti kérdésekben viszont konzekvensnek kell maradni és azokra az öncélú megszólalásokra, amiket Orbán Viktor megtesz, amikor arról beszél, hogy kiosztottam egy-két kokit meg sallert, amikor azt mondja, hogy az Európai Bizottságnál egy vidéki kócerájt is jobban eligazítanak Magyarországon. Ezekre semmi szükség nincsen, mert ezek az úgynevezett bürokraták is személyek, és ez egy felesleges ellenállást eredményez” – fogalmazott.

Az Európai Bizottság online konzultációt indít. Arról kérdezi a polgárokat, hogy szerintük milyen irányt vegyen a jövőben az Európai Unió. A konzultációt 27 uniós tagállam közel száz állampolgára készítette elő, akik együtt döntöttek arról, hogy milyen kérdéseket tegyenek fel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!