2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Fidesz-KDNP kampánynyitója 14:30

Belföld

Orbán Viktor: Jövőre 5 százalékos lesz a nyugdíjemelés

Azonnali kérdést tett fel Orbán Viktor miniszterelnöknek Jakab Péter, a Jobbik elnöke, a miniszterelnök pedig reagált rá.

  • Orbán Viktor: Jövőre 5 százalékos lesz a nyugdíjemelés

„Milyen alapon hallgatnak le ellenzékieket ebben az országban?"

- kérdezte Jakab Péter.

„Csak annyit szeretnék válaszolni a kérdésére, hogy nézzen körül és akkor látni fogja, hogy akikkel együtt ül azok voltak azok, akik elvették az emberektől a 13. havi nyugdíjat, akikkel ön szövetkezik azok voltak, akik elvettek egyhavi fizetést, akikkel együtt ül most azok voltak, akik 10 százalék fölötti munkanélküliséget csináltak a pénzügyi válság idején (...)"

- válaszolta Orbán Viktor.

– Az egekben van az infláció, nincs mit szépíteni, önök két lábra fektették az országot – hangoztatta az azonnali kérdések órájában Szakács László (MSZP). A szocialista politikus szerint „drágábbak lettek a hitelek, a kamatokat pedig folyamatosan emeli” a kormány. – Alapvető élelmiszerek árai emelkednek, értéktelenednek a bérek és a nyugdíjak – vélekedett Szakács László, megjegyezve: „a környező országok inflációrátája négyessel kezdődik, nálunk hat körül van az inflációrátája”

– Van-e felelős és van-e kiút ebből? A forintot is elengedték, nem úgy tűnik mintha gazdátlan lenne a forint? – tette fel a kérdést a baloldali képviselő.

Orbán Viktor válaszában elmondta, 

a baloldali politikus a számok tekintetében téved, minden országban magas az infláció, sőt az Egyesült Államokban is.

– Ha az a helyzet, hogy magas az infláció Európában, miért akarják eltörölni a rezsicsökkentést? Ha igaz, amit ön mond – és részben igaz –, akkor miért nem támogatják a kormányt a rezsicsökkentésben és az üzemanyagárak emelkedésének megállításában? – kérdezett vissza a miniszterelnök, aki jelezte: ha a szocialista politikus elolvasná az alkotmányt, akkor tudná, hogy kinek a felelőssége a forint kezelése. 

– Ezért emeljük a minimálbért soha nem látott mértékben. A tizenharmadik havi nyugdíjat pedig teljes egészében visszafizetjük, amit Önök vettek el

 – tette hozzá.

Jövőre 5 százalékos lesz a nyugdíjemelés

Schmuck Erzsébet (LMP) az azonnali kérdések órájában arra várt választ, hogy a kormány a tervezett három, vagy a valós inflációnak megfelelően öt százalékkal emeli-e jövőre a nyugdíjakat.  

Válaszában Orbán Viktor megköszönte, hogy nem nevezték gyengeelméjűnek, gazembernek. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Schmuck is „azokkal van szövetségben, akik elvették a 13. havi nyugdíjat, és tönkretették a magyar nyugdíjasokat”.

A miniszterelnök rámutatott: 2002–2010 között 4 százalékkal csökkent, míg 2010 óta 10 százalékkal nőtt a nyugdíj reálértéke. – 2022-ben az infláció 5 százalékos lehet, és ezért a nyugdíjemelés nem 3, hanem 5 százalék lesz – közölte Orbán Viktor. 

Viszontválaszában Schmuck üdvözölte a miniszterelnök szavait, majd azt hangoztatta: a kormány már korábban is visszaadhatta volna a 13. havi nyugdíjat, de ezt mégis csak most, a választás előtt teszi. 

Orbán Viktor erre úgy reagált: 2010-ben egy romhalmaz volt az ország, 80 százalék feletti volt az államadósság, 10 százalék feletti a munkanélküliség. – Én már az első napon adtam volna 14. havi nyugdíjat, de erre a válság során nem volt lehetőség – jelentette ki. 

Mint a miniszterelnök fogalmazott, „Mi a nyugdíjasokkal szövetséget kötöttünk, és ezt be is tartjuk. Pontos elszámolás, hosszú barátság”. 

Nem lehetett számítani a baloldalra

Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője a felszólalásában arról beszélt, hogy szerinte Magyarország ezekben a hetekben világelső a covid okozta halálozásban, a második oltást tekintve sereghajtó az EU-ban, miközben teszteket semmisítenek meg. Továbbá arról is beszélt a balliberális képviselő, hogy Magyarország ellen kötelezettségszegési eljárás van a légszennyezettséghez kapcsolódó adatok miatt, és elismételte azt a baloldali véleményt, miszerint nincs járványkezelés, a kormány pedig szétverte az egészségügyet.

– A számok, amiket mond, nem felelnek meg a valóságnak. Az egészségügy nincs szétverve, orvosok, ápolók és betegellátók hősies munkát végeznek

– rögzítette válaszában Orbán Viktor. Hozzátette: egyetlen esetben sem számíthatott a kormány és az egészségügy arra, hogy a baloldal segítsen az erőfeszítésekben.

– A szakdolgozók bére ebben a ciklusban 72 százalékkal nőtt, míg amikor maguk kormányoztak, elvettek tőlük egyhavi bért – emlékeztetett a miniszterelnök.

Ezután Orbán Viktor gratulált Tordainak a budapesti Városháza eladásához, majd szép erőfeszítésnek nevezte a történteket.

– Ha önök kerülnének hatalomra, akkor még a parlamentet is eladnák – húzta alá a kormányfő.

Jövőre tízszázalékos béremelésben részesülnek a pedagógusok

– A pedagógustársadalom az egyik legelöregedettebb és a legelkeseredettebb réteg – mondta az azonnali kérdések órájában Ander Balázs, a Jobbik alelnöke. Szerinte ha a kormány új klebelsbergi rendszert vezetne be, akkor az árt az oktatás minőségének és versenyképességének. – Ha a nemzeti pedagóguskar jelentéseit elolvasnák, akkor láthatnák, hogy ebből a bérből nem lehet megélni – tette hozzá.

Orbán Viktor a válaszában elmondta: a pedagógusbérek valóban alacsonyak Magyarországon, ezérta következő évtől tízszázalékos béremelésre számíthatnak a tanárok. 

Arról is beszélt, hogy a következő ciklusban remények szerint folytatják a 2013–2014-ben megkezdett reformokat.

– Ugyanakkor az önök szövetségesei – nevezzük baloldali koalíciónak – 2010-ben 1400 milliárd forintot fordítottak oktatásra, mi azonban 2200 milliárd forintot – jelezte a miniszterelnök, hozzátéve: nagy részben egyetért azokkal a megállapításokkal, amiket Ander Balázs mondott, de a Jobbik a baloldallal fogott össze. – Nem látom, hogy miért azokkal szövetkeznek, akik elvettek a pedagógusoktól egyhavi bért. Ön 2016-ban szégyennek nevezte, hogy Gyurcsány nem került még rács mögé, 2019-ben azt mondta, hogy soha nem fognak össze Gyurcsány Ferenccel. Így hogyan vegyük önt komolyan? – vetette fel a kormányfő.

HírTV - Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!