2023. 12. 09. Szombat Natália napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Fel a fejjel 19:10

Belföld

Azért elismerték: Magyarországon demokrácia van

Magyarországon demokrácia van – ismerték el a német Goethe Intézet által szervezett nemzetközi videokonferencia hazai megszólalói. A Budapesten, Moszkvában és Münchenben egyidejűleg megtartott beszélgetés résztvevői a jövőről vitatkozva azt állapították meg, hogy mindhárom országban tenni kell a demokráciáért.

„Nem az a baj, hogy valakit vagy utálunk vagy szeretünk. Ez rendben van, attól színes a világ. Hanem hogy nagyon nehezen tudunk erről beszélni, vitatkozni. Nekem alig vannak jobboldali ismerőseim, pedig igazán hiányoznának!” – jelentette ki Nádasdy Ádám.

A demokráciáról rendezett videokonferenciás beszélgetést Németország kulturális intézetének budapesti szervezete rendezte a Nemzeti Színházban. A Goethe Intézet videón müncheni és moszkvai filozófusokat, újságírókat, történészeket kapcsolt. Az intézetvezető szerint mindhárom országban tenni kell a demokráciáért.

„Magyarország demokratikus ország, demokratikus intézményekkel, kétségtelenül. De a demokrácia többet jelent annál, hogy vannak intézmények, parlament, alkotmánybíróság. Amin mindannyiunknak – nemcsak itt – dolgoznunk kell, hogy ezzel az emberek is azonosulni tudjanak, és az érdekeikért és jogaikért síkra szálljanak” – mondta Jutta Gehrig.

Babarczy szerint van is meg nincs is

A beszélgetést a Milla egykori aktivistája, Babarczy Eszter vezette. A kultúrtörténész szerint Magyarország eljutott odáig, hogy vannak, akik politikai nyomás miatt nem merik elmondani a véleményüket.


„Természetesen demokrácia van, de… jogi értelemben demokrácia van, én még azt is mondanám, hogy sajtószabadság van, bár erős a kontroll az állami televízióban, de amikor félnek az emberek, akár okkal, akár ok nélkül, akkor mégsincs demokrácia” – fogalmazott kissé kuszán a kultúrtörténész.

Nádasdy sem vonta kétsége hazánk demokratikusságát

A korábban a Magyar Narancsban is publikáló nyelvész, költő sem vonta kétségbe Magyarország demokratikusságát. „Az a tény, hogy maga ezt a kérdést nekem fölteszi és erre a kérdésre én válaszolok, azt mutatja, hogy demokrácia van, hiszen ahol nincs demokrácia, ott ilyenről nem lehet beszélni, tehát tulajdonképpen ez nagyon egyszerű így” – mondta Nádasd. Hozzátette: ettől függetlenül lát nyugtalanító jeleket. Példaként azt említette, amikor Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentben botrányosnak nevezte a bíróság rezsicsökkentéssel kapcsolatos ítéletét, amelyben a gázszolgáltatóknak adott igazat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!