2019. május 23.,
csütörtök, Dezső napja

Az utcáról döntené meg a kormányt Gyurcsány Ferenc

Hír TV

2019. február 8., péntek 17:01, frissítve: péntek 19:52

Az „arab tavasz” példáját emlegetve, az utcáról döntené meg a kormányt Gyurcsány Ferenc. A DK-elnöke a hét végi évértékelője előtt a pártja honlapján osztotta meg 26 oldalas értekezését az ellenzék feladatáról és a belpolitikai helyzetről. Az írásban Gyurcsány Ferenc kiáll a teljes összefogás mellett, és arra biztat, hogy lázadást kell szervezni a kormány megdöntésére, és túl kell lépni a demokratikus kereteken. Véleménye szerint a parlamenti ellenzéknek a civil aktivistákkal és szervezetekkel kell utcára hívnia az embereket, és az ellenállásból közösen kell lázadást formálni.

Az Arab tavasz néven elhíresült kormányellenes tüntetéssorozat 2011-ben zajlott. Nem csak Egyiptomban, Tunéziában, Jemenben és Líbiában is megdöntötték a regnáló kormányokat a tüntetések hatására.

Hasonló változásokat vizionált Gyurcsány Ferenc is tavaly szeptemberben, amikor arról beszélt: a kormány csak a folyamatos utcai jelenléttel dönthető meg. „Követni kell a belgrádi, kairói példát, nincs más út, ... ne higgyétek, hogy egy tüntetéssel el van intézve.. nem lehet addig megnyugodni, amíg lemondásra nem kényszeríti Orbán Viktort az utca tömege, nem lehet addig megnyugodni, amíg új választási szabályokkal, új médiaszabályozással új kampányfinanszírozással nem lesz új választás az országban és ezt csak az utca, a nép ti tudjátok elérni” – mondta akkor a DK elnöke beszédében.

Gyurcsány Ferenc 3 napig folytatta a tüntetéssorozatot a fővárosban, majd kisebb tüntetéseket szerveztek vidéken is.

Most az évértékelő beszéde előtt nyilvánosságra hozott 26 oldalas tanulmányában vette elő újra az utcai ellenállás gondolatait. Úgy fogalmaz: Az ellenzéki képviselők feladata az ellenállás példájának megmutatása, az ellenállás politikai centrumának szervezése, programjának kezdeményezése, de mindehhez a végső politikai erőt a közvetlen népakarat szervezett, tömeges, hosszantartó utcai felmutatása adja.

„Lesznek tüntetések, lesznek. Lehet tüntetni a Parlament előtt. Előbb-utóbb megunják. Hazamennek”  – miniszterelnökként még másképp gondolkodott a tüntetésekről és a tüntetőkről a DK elnöke. Amikor azonban utcára vonultak ellene az emberek akkor lovasroham és könnygáz volt a rendőrség válasza 2006-ban.

„Gyurcsány Ferencet nem kell komolyan venni” – a Kancelláriaminiszter a Hír TV-kérdésére komolytalannak nevezete a DK elnökét. „Nem tudom, hogy ez a politikai kérdés-e Gyurcsány Ferenc különböző szösszeneteinek a megvitatása, vagy egészen más tudományterületre tartozik” – jelentette ki Gulyás Gergely a pénteki kormányinfón.

A Fidesz elutasítja az erőszak minden formáját. „Az, ami az elmúlt időszakban történik itt Magyarországon, sajnos már a Parlamentben üléstermében is, az az erőszakkosság, az az agresszivitás az megengedhetetlen. Politikusoknál, országgyűlési képviselők esetében különösképpen. Egy képviselőnek példát kell mutatnia” – így Dunai Mónika országgyűlési képviselő.

A Demokratikus Koalícióhoz hasonlóan a Jobbik is nemzeti ellenállást hirdetett még tavaly szeptemberben.