2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Az ujja köré tudja csavarni Orbánt

A budapesti ellenzék jelentős százalékának is támogatását élvezi Tarlós István főpolgármester, akit ma kért fel Orbán Viktor miniszterelnök arra, hogy újra elinduljon a városvezetői posztért. A Hír TV Magyarország élőben című műsorába meghívott szakértők szerint az, hogy a jelenlegi városvezető újra harcba száll a posztért egy win-win szituáció: Tarlósnak és a kormánypártoknak is kedvez.

  • Az ujja köré tudja csavarni Orbánt

Nagyon kevés olyan politikus van Magyarországon, aki ilyen nagy hatással tud lenni a miniszterelnökre, „ha úgy tetszik, ennyire az ujja köré tudja csavarni és ilyen hatékonyan tudja mozgatni”, mint Tarlós István főpolgármester – kezdte a Hír TV-ben Pulai András, a Publicus Intézet stratégiai igazgatója. A szakértő emlékeztetett, az elmúlt időszakban a városvezető jó pár dolgot kért nyilvánosan és nem nyilvánosan is Orbán Viktortól, és a nyilvánosak túlnyomó többségét megkapta – a Lánchíd és a Váralagút, valamint metrófelújításra fordítandó pluszpénz. „Azt gondolom, hogy tarlós szempontjából ez két szempontból is jó, egyrészt a saját politikai súlyát növelni, másrészt a nap végén ez a budapestieknek lesz jó, ő már most elkezdte a kampányát” – fogalmazott Pulai.

Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója is hasonlóan gondolja. Szerinte ez egy win-win szituáció, mind a két oldal győzött, Tarlós István szeretett volna főpolgármester-jelölt maradni, a Fidesz pedig szerette volna, hogy ő legyen a főpolgármester-jelöltjük. „Az volt a kérdés, hogy mekkora mértékű plusz forrásokat juttat majd Budapest számára a kormányzat a jövőben, ez egy kellemes probléma, ahol azt kellett eldönteni, hogy most a Lánchídra adnak sok pénzt, vagy a városligeti fejlesztésekre, esetleg mindkettőre” – húzta alá Nagy.

Pulai úgy folytatta, vannak ennek a „dealnek” fontos elemei is, például, hogy megmarad a közvetlen főpolgármester-választás Budapesten, „azért elég sok információ szivárgott ki arról, hogy ennek az ellenkezője várható, hogy ha nem Tarlós lesz a Fidesz főpolgármester-jelöltje, akkor könnyen lehet, hogy nincs direkt főpolgármester- jelölés.” Hozzátette: azoknak, akik nem ebben a közjogi berendezkedésben hisznek, megnyugtatóak a fejlemények.

Nagy közbeszúrta: ennek (a közvetlen főpolgármester-jelölésnek – a szerk.) csak média-visszhangja volt, de alapja nem.

Pulai visszavéve a szót rámutatott, azt még nem tudni, hogy a hatáskör-átrendeződésekkel mi fog történni, az Orbán-Tarlós „dealnek” az is a része, hogy Tarlós egy szabad szemmel is látható pénzmennyiség fölött diszponáljon, a hatáskörök egy jó része nála maradjon, és ne kerüljön Fürjes Balázs államtitkárhoz, vagy a kerületekhez, hiszen arról is készült koncepció, hogy hogyan alakítja át a Fidesz, bár „itt még várhatóak meglepetések.”

Nagy Dániel emlékeztetett ugyan akkor, hogy a sajtótájékoztatón is elhangzott, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester részvételével alakul egy testület Budapest fejlődéséért, amiben közösen fognak majd arról értekezni, hogy mik kerüljenek a budapesti fejlesztések fókuszába. „Itt két társelnöki pozícióról beszélünk, szóval az, hogy Fürjes Balázzsal fog tárgyalni majd Tarlós István ez nem feltétlenül lesz így” – szögezte le. Úgy vélte, biztosra vehető, hogy Fürjesnek is fontos pozíciói lesznek, de azt lehet látni, hogy Tarlós tudta képviselni az érdekeit és a miniszterelnök úrral egy szinten tudja majd Budapest fejlődését elősegíteni.

A Nézőpont Intézet legfrissebb kutatása szerint egyébként Tarlós Istvánnak nem lenne kihívója, ha most vasárnap lenne az önkormányzati választás. A budapestiek 45%-a szavazna rá. A kutatásból az is kiderült, hogy ezzel a főpolgármester népszerűbb mint a kormányzópárt. „Tarlós István jelenleg 45 százalékos eredményt érne el, legalábbis ennyit biztosan elérne, mert vannak rejtőzködő szavazók is, a Fidesz-KDNP az olyan 34 százalék környékén van most Budapesten, ez a 11 százalékpontos különbség az ellenzéki táborból jön össze. A fideszes tábor teljes mellszélességgel a jelenlegi főpolgármester mellett áll, az MSZP és az LMP táborán belül van egy 14 és 15 százalékos tábor, akik támogatják Tarlós Istvánt, de a többi ellenzéki pártból is 5, 8, 10 százaléknyian rá szavaznának” – fejtette ki az intézet kutatási igazgatója televíziónkban. Hozzáfűzte még, Tarlós egy korábban függetlenként induló, pragmatikus és progresszív politikus, aki az ellenzéket is meg tudja szólítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Miközben Brüsszelben ujjal mutogatnak Magyarországra, hogy a jogállamiságot támadás éri, addig Budapesten nem tiltanak be semmilyen konferenciát, pedig az Európai Unió központjában a demokrácia szíve kellene, hogy dobogjon. Eva Vlaardingerbroek holland politikai kommentátorral, influenszerrel készített interjút Velkovics Vilmos a CPAC Hungray rendezvényén a Millenárison. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!