2019. július 16.,
kedd, Valter napja

Az új szlovák államfőt fogadta Áder János

Hír TV

2019. július 11., csütörtök 15:38

Áder János meghívására Budapestre érkezett Szlovákia új köztársasági elnöke. Zuzana Čaputova június 15-én lépett hivatalba, ez volt ez volt az első útja Magyarországra. Áder Jánossal beszéltek a klímavédelemről, az energiabiztonságról, a migrációról és a V4-ek kapcsolatáról is. Ezt követően Zuzana Čaputova találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel is.

Katonai tiszteletadással fogadta Áder János köztársasági elnök szlovák kollégáját. Zuzana Čaputová először jár Magyarországon, június 15-én iktatták be, miután elődje lemondott a posztjáról.

A két államfő csaknem egyórás megbeszélést folytatott egymással. Több témát is érintettek, például a klímaváltozás, az energiagazdálkodás, energiabiztonság kérdését is. Áder János kiemelte: a migrációról is hasonlóan gondolkodik a két ország, egyetértenek abban, hogy Európa külső határait meg kell védeni az illegális bevándorlóktól, és a segítséget oda kell vinni, ahol arra rászorulnak. Ahol pedig már megtörtént a baj, azt nemzetközi összefogással kell orvosolni.

Hír TV