2019. október 19.,
szombat, Nándor napja

Az ügyészség vádat emelt F.Hassan ellen

2019. szeptember 4., szerda 08:46

Tényleges életfogytiglani szabadságvesztést indítványoz a Fővárosi Nyomozó Ügyészség F. Hassan ügyében. A 27 éves szír férfi ellen egyebek mellett emberölés és terror-cselekmény miatt emeltek vádat. Az ügyészség szerint F. Hassan az Iszlám Állam emírjeként kivégzéseket irányított és öngyilkos merényleteket szervezett.

Még márciusban került előzetes letartóztatásba az a 27 éves szír férfi, aki múlt év decemberben érkezett Magyarországra. A Liszt Ferenc repülőtéren az ellenőrzés során hamis papírokkal próbálta magát igazolni, majd később kiderült, a férfi az Iszlám Állam terroristájaként öngyilkos merényleteket szervezett és kivégzéseket irányított. 

Bár a férfi tagadta, hogy az Iszlám Állam harcosaként részt vett legalább húsz ember kivégzésében, a rendelkezésre álló bizonyítékok: titkosszolgálati adatok, vallomások és egy videó-felvétel is ellene szóltak. A nyomozás több országra is kiterjedt: a Fővárosi Nyomozó Ügyészség március óta több tanút is meghallgatott Magyarországon kívül Máltán és Belgiumban. Az ügyészség kedden végül vádat emelt F. Hassan ellen, és javasolta a Fővárosi Törvényszéknek, hogy ítélje tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre.

 "A Fővárosi Nyomozó Főügyészség a mai napon vádat emelt a szír állampolgár ellen, emberöléssel, bűnszervezetben elkövetett terrorcselekmény bűntette és emberiesség elleni bűntett miatt. A vádirat lényege szerint a férfi az Iszlám Állam egyik fegyveres csoportját vezette, és társaival 2015. májusában kivégzésekben vett részt, valamint megfélemlítette a polgári lakosságot Szíriában. Az ügyészség vádiratában tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozta"

- nyilatkozta Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

A kormánypártok egyetértenek azzal, hogy a nyomozóhatóság a lehető legszigorúbb büntetést kérte a terroristavezérre - jelentett ki a KDNP frakciószóvivője. Nacsa Lőrinc hozzátette: Hasszan F. a gyenge uniós határvédelemnek köszönhetően szabadon járhatott Európában, a migránskártya programban pedig forrásokhoz is hozzájuthatott.

„Hassán F. ez a szír terrorista vezér, többszörös gyilkos egy gyenge uniós határvédelemnek köszönhetően szabadon járhatott kelhetett Európában, sőt a brüsszeli bizottság migránskártya programjában különböző forrásokhoz is jutott. A becslések szerint több ezer hozzá hasonló terroristát engedtek be így Európába az elmúlt években. A bevándorláspárti európiai és a magyar baloldal itthon Gyurcsánnyékkal az élen mégis a kerítések lebontásáról beszél a határvédelem gyengítését akarja elérni”

- mondta Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője.

Nacsa Lőrinc szerint a magyar baloldal nemcsak itthon, hanem az Európai Parlamentben is a határvédelem gyengítésén dolgozik.

HírTV