2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Az orosz sajtóból derült ki, mi történik Pakson

Hír TV

2018. január 26., péntek 17:32, frissítve: péntek 18:32

Nem tartja szokatlannak a paksi bővítést felügyelő miniszter, hogy az orosz sajtóból kell kiolvasni, hogy megkötötték az atomerőmű turbinaszerződését, 250 milliárd forintért. Az átláthatósággal hirdetett beruházás ezen részletével ugyanis nem állt a sajtó elé a kormány. Az ellenzék szerint sok a visszásság a projekt körül.

Lezárult a Paks II. atomerőmű turbina berendezéseinek beszerzéséről szóló tender, a kiírás győztese a GE Hungary Kft. A sikeres szerződésről a magyar sajtó nem számolt be. Az információ csak az orosz lapokban jelent meg. A Paks II.-t felügyelő miniszter szerint nincs ebben semmi kirívó.

Fővállalkozó az orosz fél, az orosz fél választja ki különböző tendereken a beszállítót, ugye, itt az unió is előírta, hogy 55%-át minimum uniós tenderben, és mivel ő köti meg a szerződést, ő értékeli a tendert, ezért neki van első kézből információja, ő tudja a sajtótájékoztatót megtartani, értelemszerűen mi tudunk mindenről, de ez megint egy olyan felesleges félreérthető beavatkozások lennének. Jogilag ez a legtisztább, ő hirdeti meg, ő értékeli a tendert, és értelemszerű, ő közli az eredményt – közölte Süli János.

Az LMP szerint a Paks II. beruházás hemzseg a visszásságoktól, és az sem véletlen, hogy a turbinatenderről nem számoltak be a magyar sajtónak.

Sajnos a világszerte méltán az átláthatóságáról híres Roszatom is átláthatóbb, mint a magyar kormány ebben az ügyben, ez az első. A második az, hogy konkrétan a turbinatendert ki nyerte, ezen az látszik, hogy minden nemzetközi cégnek próbálna valami koncot adni ebből a beruházásból, és hogy a 40%-os magyar beszállítói ráta nem fog érvényesülni, ez egy hazugság volt. Ráadásul pontosan azért, mert Ausztria pert indított Paks II. ügyében, és azért, mert látjuk azt, hogy ennek a nemzetközi engedélyeztetési eljárása arról szól, hogy az európai atomiparnak még egy utolsó mentőövet dobjon az Európai Bizottság, ezért korántsem biztos, hogy ez meg fog valósulni – véli Ungár Péter, a párt elnökségi tagja.

A Párbeszéd szerint ráadásul a turbinákra kiírt közbeszerzés nem volt nyilvános, ami a törvénytelen lehet. A Roszatom ezt pénteken közleményben cáfolta.

Azt írják: A tenderdokumentációt orosz és angol nyelven az Oroszországi Föderáció atomenergetikai ágazati beszerzéseinek hivatalos honlapján és több nemzetközi oldalon is közzétették.

A paksi beruházással kapcsolatban mindenesetre gyanakvóak a magyarok – legalábbis ez derül ki a Závecz Research kutatásából, amelyet Elmúlt 8 év című műsorunk készíttetett.

Azt láttuk, hogy elkülönül a véleménystruktúra, amikor csak energetikai szempontból tekintjük a kérdéskört, akkor mások a vélemények, amikor a gazdasági, gazdaságossági szempontokat vesszük górcső alá, és azt emeljük be a kérdések közé, és a beruházásról, annak a folyamatáról, annak a megítéléséről pedig egy ilyen eléggé gyanakvó magyar társadalommal találkoztunk – mondta el Závecz Tibor, a Závecz Research ügyvezető igazgatója.

Arra a kérdésre például, hogy vajon miért titkosak a paksi bővítés egyes szerződései, a többség úgy nyilatkozott: azért, hogy ne derüljenek ki a mögötte álló érdekek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!