2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Az ördög parancsára gyilkolt, kényszergyógykezelésre ítélték

Hír TV

2018. január 16., kedd 12:46, frissítve: kedd 15:17

Kényszergyógykezelésre ítélte a bíróság azt a mezőkövesdi asszonyt, aki anyja torkát vágta el tavaly februárban. Az 53 éves nő évek óta hangokat hall, és azt állította, tettére az ördög vette rá. A szakértők szerint a bűncselekmény pillanatában nem volt beszámítható.

Az igazságügyi orvos- és elmeszakértők meghallgatásával kezdődött el a tárgyalás a Miskolci Járásbíróságon. A szakemberek a vádlott betegségének történetét ismertették. A paranoid skizofrénia tünetei mintegy 25 éve jelentkeztek először az 53 éves asszonynál. Gyakran hangokat hallott, de emiatt még nem fordult orvoshoz a család.

„A probléma az volt, hogy ezt vallási téveszmék, vallási gondolatok kísérték, amelyek bizonyos szociokulturális körben elfogadhatónak bizonyultak. Akkor ő úgy nyilatkozott, hogy akkor »jó« hangokat hallott. A Szentlélekkel társalgott, a Szentlélek közvetítette az Istennel való kommunikációját” – fogalmazott Bodor György igazságügyi elmeszakértő.

Két éve a hangok megváltoztak, az asszony elmondása szerint agresszív tettekre utasították. Édesanyja ekkor már pszichiáterhez vitte, akitől gyógyszereket kapott, ám egy idő után nem szedte be. Tavaly februárban emiatt akarta a 80 éves édesanya az 53 éves asszonyt újra kórházba vinni. Dulakodni kezdtek, eközben kitört a szoba üvegajtaja, amelynek egyik darabjával vágta el édesanyja torkát a nő. Az idős asszony elvérzett. A vádlott a rendőrségen azt mondta, az ördög utasította a gyilkosságra.

„Nagyon sajnálom, hogy ezt tettem” – a nő az utolsó szó jogán megbánta, amit tett. Az ügyészség különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolja.

„Megállapítható az elmeszakértők véleménye alapján, hogy a vádlott beteg, idült paranoid tudathasadásos elmebetegségben szenved. Ez a cselekmény elkövetése idején is fennállt, és teljesen képtelenné tette arra, hogy a cselekménye következményeit felismerje, illetve e felismerésnek megfelelően cselekedjék” – emelte ki a tárgyalóban Radványi Zsolt ügyész.

A bíróság így felmentette az asszonyt, de elrendelte a kényszergyógykezelését.

„Teljesen értetlenül állunk. Ennek a betegségnek a rendkívüli súlyosságát mutatja az, hogy ilyen körülmények mellett, ilyen családi miliőben, egy kezelt pszichiátriai beteg a hozzá érzelmileg, családilag legközelebb álló személyre, édesanyjára támadt, akivel évtizedek óta életvitelszerűen együtt él s rendkívül szoros kapcsolatot ápolt” – jegyezte meg Dósa Ágnes bíró.

A határozatot az ügyész, a vádlott és védője is elfogadta, így az ítélet jogerős.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!