2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Az Orbán-kormány egyetlen egy dologban nem fog engedni soha

Hír TV

2018. április 11., szerda 22:28, frissítve: szerda 22:52

Az ellenzéki sajtó maradékától, és a civilektől van még tartani valója az Orbán-kormánynak – mondja a rendszerváltó politikus, Tölgyessy Péter, egykori Fidesz-frakciótag. A politológus egy budapesti konferencián a Kádár-korszakkal és a rendszerváltás idejével vont párhuzamot az Orbán-rezsim lehetséges végéről beszélve. Az Eötvös Csoport rendezvényén az is elhangzott, hogy az elmúlt évek osztogatását egy jelentős megszorítással kompenzálhatja az új kabinet.

Zsúfolásig megtöltötték a szimpatizánsok és a válaszokat keresők a Párbeszéd Házának egyik termét Tölgyessy Péter előadására.

„Az ellenzéki párttól nincs igazán félnivalója a kormánynak, ezt három választáson bizonyította az ellenzék. Sokkal nagyobb félnivalója van, ezt ő maga mondja is, a sajtómaradványoktól, amelyek nem kormánypárti hálóban vannak. Sokkal jobban félnie kell az úgymond civilszervezetektől, amelyeket hivatásos civilek működtetnek, nem amerikai típusú önkéntesek, hanem amelyeket ebből élő hivatásosok működtetnek. És bármiféle állampolgári autonómiától” – fogalmazott Tölgyessy Péter politológus.

Az egykori rendszerváltó politikus a gazdasági és a régiós kitekintés mellett a múlt vasárnapi választás eredményéről, és annak vélelmezett következményeiről is beszélt

„Bármilyen tárgyi ügyben engedhet, és engedni is fog, egyetlen egy dologban nem fog engedni soha, a főhatalom kérdésében. Ő ugyanis érti a saját rendszerét. Ugyan úgy érti, ahogy Kádár János. Kádár János '56 őszén azt mondta, hogy a hatalom kérdésében nincs pardon, és ugyan ez a helyzet most is. Nem tudjuk, hogy mi lesz a vége, de én nem hiszek abban, hogy egy ilyen választáson dől el a vége. Egyszer, valamikor lefogy a levegő körülette, és akkor összecsuklik. Lehet, hogy a végső pontot egy választás teszi, mint ahogyan '89-ben is, de a Kádár-rendszer nem a 90-es választáson bukott meg” – emelte ki.

Csaba László közgazdász, egyetemi tanár szerint az elmúlt évek béremeléseit kiadáscsökkentéssel kompenzálja majd a kormány. „Egy jelentős kiigazításra lesz szükség, nem kizárólag a bérek területén lesz megfigyelhető. Az európai uniós pénzeknek a beáramlása jelentősen le fog lassulni. Azt gondolnám, hogy ezt valószínüleg nagyobbrészt hitelfelvétel útján fogják fedezni, erre van mód, hiszen a mai magyar adósságráta, az Eximbankkal kapcsolatos vita elbukása után is csak 73,6 százalék” – nyilatkozta a közgazdász.

Jeszenszky Géza volt külügyminiszter szerint a mostani választás után a jövő évi önkormányzati választásoknak komoly tétje van Magyarországon. „Önkormányzati választások lesznek több mint egy év múlva. Az önkormányzati rendszer a demokrácia alapja. És hogy ez milyen eredményt hoz, hogy megerősödnek-e, vagy még jobban megerősödnek a helyi kiskirályok, és ez a bizonyos centarlázált rendszer, amiről itt Tölgyessy is jogos megállapítást tett, ez el fog dőlni. Itt új hangokra, új személyekre, hiteles kritikára van szükség, és olyan nyilvánosságra, ami úgy tűnik, nagyon nehezen megteremthető. Mert az önkormányzati választásokon bukhat el még sokkal jobban a jelenleginél az a demokrácia, amit 1990-ben olyan nagy bizalommal kezdtünk el építeni” – emelte ki.

Az egykori tárcavezető azzal is számol, hogy a következő időszakban tovább szűkül majd a független magyar sajtó mozgástere.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!