2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Müller Cecília: Most jellemzően a fiatal korosztály tagjai betegszenek meg

  • Müller Cecília: Most jellemzően a fiatal korosztály tagjai betegszenek meg

Annak érdekében, hogy ne kelljen bevezetnünk alapvetően szigorításokat, amelyek a mindennapjainkat még inkább korlátoznák, ezért fontos, hogy azt a néhány szabályt, amelyek a mai nappal életbe léptek, mindenki komolyan vegye és szigorúan tartsa be

– hívta fel a figyelmet Müller Cecília.

Az országos tisztifőorvos ezt követően beszámolt a korábban közölt friss adatokról, hogy az elmúlt 24 órában 876 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 18 866 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az aktív fertőzöttek száma 13 779 fő. Közülük van, aki enyhe, van, aki közepesen erős tüneteket mutat.

463 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 35-en vannak lélegeztetőgép - hangzott el.

Müller Cecília kihangsúlyozta, hogy körülbelül egy hete az ezret közelíti a naponta felfedett pozitív esetek száma. A szakértők azt is látják, hogy a korelosztás a tavaszi időszakhoz képest változott,

most jellemzően a fiatal korosztály tagjai betegszenek meg, illetve produkálnak pozitív teszteredményt.

Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy míg tavasszal a 65 év felettiek aránya volt 25 százalékos, jelenleg viszont a 20-29 éves korosztályban tapasztalható ilyen mértékű megbetegedés.

A fiatal fertőzöttek egy része tünetmentes vagy rendkívül enyhe tünetekkel rendelkezik, de a betegséget tovább tudja adni az idősebbeknek, illetve azoknak, akik magas kockázatot viselnek, mert valamilyen krónikus betegségben szenvednek, így az ő veszélyeztetettségük továbbra is magas

– mutatott rá Müller Cecília.

Az országos tisztifőorvos emlékeztetett arra, hogy mától lépett életbe a maszk kötelező használata, már nem elegendő sállal vagy kendővel eltakarni az orrot és a szájat.

A maszk lehet akár textíl, akár orvosi maszk, a lényeg az, hogy ezeket helyesen hordjuk azokon a helyeken, ahol a jogszabály előírta.

Ezeknek a területeknek a köre bővült, ennek az oka az, hogy főként a zárt terekben több olyan személy is megfordulhat, akik betegek, de nem tudnak róla. Mától a színházakban, mozikban, ügyfélszolgálati irodákban is kötelező többek között a maszk használata, de az operatív törzs javaslatokat fogalmazott meg például a kozmetikai szalonok vagy a fodrászatok számára is – húzta alá.

Vagyis jellemzően azokon a helyeken, ahol nehéz betartani a másfél méteres távolságot.

A mai naptól változott a hatósági házi karatén ideje is, a korábbi 14 napról 10 napra módosult. A szabályozás egységes, aki külföldről érkezik Magyarország területére, arra a személynek ugyanúgy 10 napos karantén vár, mint akit házi karanténra rendeltek.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezető helyettese a tájékoztatón elmondta, a mai naptól hatályba lépő új védelmi intézkedési szabályok is azt a célt szolgálják, hogy a koronavírus terjedését gátolni lehessen.

  • A 6. életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles maszkot viselni
  • A maszkot úgy kell viselni, hogy a szájat és az orrot elfedje
  • tömegközelekedési eszközön vagy az intézményt látogató maszkot nem viselő, vagy a maszkot nem megfeleően viselő személyt a tömegközlekedési eszközt vezető szemály köteles az utazásból kizárni, az intézmény üzemeltetője a látogatásból kizárni
  • a védelmi intézkedéseket megszegő személy, amennyiben nem tesz eleget a felszólításnak, akkor rendőri intézkedésre kerül sor
  • amennyiben a rendőrök a védelmi intézkedések mulasztását észlelik, abban az esetben a vezetőt, vagy az üzemeltetőt felhívják a szabályok betarttatására valamint egyes esetkben a fővárosi vagy a megyei kormányhivatalt is, illetve a kereskedelmi hatóságot is értesítik
  • a mai naptól a zárt helyen, illetve a nem zárt helyen tartott zenés-táncos rendezvények akkor tarthatóak meg, ha a helyszínen lévők létszáma nem több mint 500
  • a zenés-táncos helyeken 23 óra és reggel 6 óra között tartózkodni tilos.

Kapcsolódó:

876-tal emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 3 krónikus beteg

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Hiteles volt-e vagy sem Varga Judit? + videó

Hiteles volt-e vagy sem Varga Judit? + videó

Lehet Varga Juditot utálni, de akkor is viszonyulni kell a bántalmazási ügyéhez. Jó lenne, ha Magyarországot Magyar Péter vezetné? Jó fej egyáltalán Magyar Péter? Rossz ez az egész a kormánynak? Fodor Gábor és Kukorelly Endre próbálta meggyőzni egymást a HírTV stúdiójában. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!