2020. július 16.,
csütörtök, Valter napja

Operatív Törzs: Továbbra is be kell tartani a kormány által bevezetett védelmi intézkedéseket

Hír TV

2020. május 30., szombat 10:00

Az Operatív Törzs sajtótájékoztatóját Lakatos Tibor rendőrezredes kezdte, őt követte Dr. Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus főorvosának tájékoztatója.

A tájékoztató elején Gál Kristóf röviden beszélt a járványügyi helyzetről. Elmondta, hogy a fertőzöttek száma ma Magyarországon összesen 3867, a tegnapi napon pedig elhunyt 7 krónikus megbetegedésben is szenvedő beteg, így az elhunytak száma 524-re emelkedett. A gyógyultak száma viszont 2142-re nőtt, így aktív fertőzöttek jelenleg 1201-en vannak - mondta Gál Kristóf.

A sajtótájékoztatót Lakatos Tibor rendőrezredes folytatta. Először arról tájékoztatott, hogy újabb kormányrendelet lépett mától hatályba, amely megkönnyíti a hazatérést a magyar állampolgároknak. A kormányrendelet a Bolgár Köztársaság területéről történő határátlépésről szól: azok a magyar állampolgárok, akik hivatali kötelezettségük ellátása, nemzetközi szervezet tevékenységében való közreműködés, üzleti utazás, humanitárius tevékenység végzése vagy hozzátartozó látogatása céljából érkeznek a Bolgár Köztársaság területéről hazánkba, korlátozás nélkül beléphetnek.

Úgy folytatta, egy nagyon hosszú időszak vége felé közeledünk, amely arról szólt, hogy az állampolgárok együttműködésével a szabályok szigorú és következetes betartásával hogyan tudjuk megelőzni a járvány terjedését, megakadályozni a tömeges megbetegedéseket. Mint mondta a könnyítések szükségesek ahhoz, hogy az élet visszatérjen a régi medrébe, hogy azokat a jogokat élvezhessük, melyeket a fertőzésmentes időszakban élvezhettünk: az utazás, rendezvények vagy éppen az éttermek látogatása. Lakatos Tibor felhívta a figyelmet arra, hogy a könnyítések nem jelentik azt, hogy a védelmi intézkedéseket, melyeket a kormány korábban bevezetett ne kellene betartani. A szociális távolságtartás illetve a maszkviselés kiemelten szerepeljen azok között a magatartási szabályok között, amelyeket mindenki betart, hiszen következhet egy második hullám a járvánnyal kapcsolatban.

Dr. Szlávik János rendhagyóan, egy történetet mondott el. Ebben 2020. április 10-ét idézte vissza, amikor Magyarországon 210 új koronavírusos beteget diagnosztizáltak. A betegek nagy része idős, krónikus beteg. Az ápoló mindent fertőtlenít, jön az orvos, aki szintén be van öltözve, ellátják a betegeket. Idős bácsi elesik, konzílium kell, jön a betegszállító szintén védőfelszerelésben. Ebédidő van, a személyzet az éttermekből kapott ételeket fogyasztják. ebéd után ugyanez a folyamat kezdődik és folytatódik tovább. Sokan vannak lélegeztetőgépen, őket gyógytornászok mozgatják át. Pszichológus látogatja meg a nénit, aki az életéért küzd. A 12 órás műszak végén az ápoló hazamegy a családjához, mire ide elérkezik minimum hatszor öltözött be teljes védőfelszerelésbe – Szlávik János, a Szent László Kórház infektológiai osztályának vezetője nekik mondott köszönetet áldozatos munkájukért.

 

Hír TV/Magyar Nemzet