2020. augusztus 5.,
szerda, Krisztina napja

Május 3-ig hatályban maradnak a kijárási korlátozás szabályai

Hír TV

2020. április 23., csütörtök 11:17

Május 3-ig hatályban maradnak a kijárási korlátozás szabályai – jelentette ki Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs csütörtöki onloine tájékoztatóján.

Kiss Róbert elmondta, hogy május 3-ig hatályban maradnak a kijárási korlátozás szabályai. A kormány rendelet az előttünk álló két hétvége tekintetében ismételten felhatalmazást ad az önkormányzatoknak, hogy rendeletben határozzák meg azokat a rendelkezéseket, amelyek szigorúbb magatartási szabályokat szabnak meg a járvánnyal összefüggésben.

Kiss a határforgalomban bekövetkezett változásokkal folytatta: közölte, hogy Röszke, Tompa és Hercegszántó tekintetében Magyarország és Szerbia állampolgárai személyforgalomban, a határtól számított 50 km-es sáv tekintetében beléphetnek amennyiben munkáltatói igazolással rendelkeznek, illetve a megművelt földterület tulajdonjogának illetve használati jogának igazolásával rendelkeznek.

Kiss Róbert úgy folytatta, április 24-től Hegyeshalom 2-es közúti határátkelőhelyen naponta reggel 7 és délelőtt 10 óra, valamint 17 és 20 óra közötti időkben ez a határátkelőhely meg lesz nyitva. A határforgalom-ellenőrzés tekintetében ma teherforgalomban a belépő oldalon Röszke átkelőhelyen kell kisebb várakozási idővel számolni.

Az elmúlt 24 órában 536 esetben rendeltek el házi karantént. Az elmúlt napok tendenciája alapján azt lehet mondani, hogy csökkennek az elrendelt és az érvényben lévő hatósági házi karantén számok. Jelenleg 10 942 házi karantén van érvényben. Az elmúlt 24 órában a rendőrség 18 esetben tapasztalt magatartásszegést ezzel kapcsolatban, így március 12-e óta az összes magatartásszegés száma 1 199 - mondta az alezredes.

Müller Cecília: Olyan otthonokban is fertőtlenítenek, ahol még nem regisztráltak beteg személyt

Müller Cecília ismertette az új adatokat, eszerint 2284 főre nőtt a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma és elhunyt 14 idős krónikus beteg. Az országos tisztifőorvos közlése szerint még nem vagyunk a járvány végén.

390 fő gyógyultan távozhatott az intézményekből. Jelenleg 850 főt ápolnak koronavírusos megbetegedéssel az egészségügyi intézményekben, közülük 61-en lélegeztetőgépen vannak – közölte.

Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy folytatódik idősotthonok ellenőrzése, ezek azon túl, hogy számon kérik azoknak az intézkedéseknek a végrehajtását, valamint a jogszabályban foglaltaknak a megfelelőségét, egyfajta konzultációt is lehetővé tesznek a területen.

A fertőtlenítés is tovább folytatódik, jó néven vesznek minden segítséget az idősotthonok – tette hozzá. Olyan helyeken is történik ez, ahol még nem regisztráltak fertőző személyt, vagyis megelőző jellegű fertőtlenítésről van szó.

HírTV