2021. május 8.,
szombat, Mihály napja

Operatív törzs: A harmadik hullám csúcsán vagyunk

2021. április 16., péntek 11:03, frissítve: péntek 11:38

Április 19-től kezdődik a védelmi intézkedések felfüggesztésének második szakasza - erről is szó esett az operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

A legfrissebb adatok szerint a járvány következtében elhunyt 241 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 24 762 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 445 920 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 271 516 fő. 9 459 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1 117-en vannak lélegeztetőgépen.

Kiss Róbert bejelentette, hogy

április 19-től kezdődik a védelmi intézkedések felfüggesztésének második szakasza.

Április 19-től érvényben marad a maszkviselési szabályok, a rendezvények tilalma, a kijárási tilalom szabályai, valamint a távoktatás.

A vendéglátóüzletek esetében a teraszok kinyithatnak reggel 5-től fél tízig,

a teraszokon nem kell viselni maszkot,

de a belső helyeken igen, és nem lehet fogyasztani. A vendéglátóüzlet munkatársai mindehol kötelesek maszkot viselni.

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy a határokon május 23-ig érvényben maradnak az ellenőrzési szabályok a schengeni határokon. A hatósági házi karantén alól két negatív PCR-teszt kell - tette hozzá a rendőr alezredes.

6228 hatósági házi karantán rendeltek el tegnap.

A harmadik hullám csúcsán vagyunk

A harmadik hullám csúcsán állunk - mondta Müller Cecília. A mostani csökkenés rendkívül törékeny, tendenciát nem lehet levonni belőle.A járványügyi adatok egy hete stagnálnak, és eg picit csökkenek. A szennyvízadatokból ezt nem lehet még értékelni.Még bizonyosan egy hétig számítani kell arra, hogy ezen a szinten marad a fertőzöttek száma - mondta az országos tisztifőorvos. 

Müller Cecília szólt arról is, hogy a kórházban fekvők száma is csökkennőben van. Már második napja van tízezer alatt a kórházban lévők száma, de még mindig magas ez a szám. 1117 fő szorul lélegeztetésre - tette hozzá.

Müller Cecília szerint továbbra is nagyon fontos, hogy ne fertőződjünk meg, és haladéktalanul vegyük fel a védőoltást. Már több mint 3,1 millió kapott védőoltást - tette hozzá. Az országos tisztifőorvos szerint ez

a teljes lakosság 32 százalékát jelenti, míg az unióban 17 százalékos ez az arány

Mindennek eredményeként hétről hétre újabb lépéseket tudunk bejelenteni - mondta. Reméli, hogy ugyanilyen ütemben folytatódik ez a program.

Nagyon fontos az egyéni védelem a brit mutáns terjedése miatt - mondta Müller Cecília. Senki ne reménykedjen abban, hogy azok, akik oltakoztak, azok megvédik majd a betegségtől - tette hozzá.

A különféle variánsok miatt nagyon veszélyes ez a vírus.

A 65 év feletti regisztráltak 90 százaléka már be van oltva. A regisztrált 18-59 év közöttiek fele már beoltott.

Egy alatt a vírus reprodukciós rátája

Ahhoz, hogy folyamatosan lépni tudjunk az oltási sorban, ahhoz mindenkinek regisztrálnia kell - mondta Müller Cecília. A vírus reprodukciós rátája egy alá csökkent az elmúlt napokban.

Ez az a viszonyszám, hogy egy fertőzött hány embernek adja át valóban a betegséget. Jelenleg egy fertőzött egy másik embernek adja át a vírust. 

Ha egy alá csökken, akkor a fertőzöttek száma elkezd csökkeni - mondta a szakember. Látszik az intézkedések eredménye. A harmadik hullám tetején vagyunk - tette hozzá. 

Minden járványügyi protokollt be kell tartani az iskolákban

A hétfőn kezdődő jelenléti oktatásról azt mondta Müller Cecília, hogy azt a járványügyi adatok tették lehetővé. Rendkívül lassan történik meg a szigorú szabályok módosítása - tette hozzá. Visszatérhetnek a kisgyerekek a tantermi oktatásra, mert megtörténtek a fertőtlenítések is. Ugyanakkor az intézményeknek a korábban megismert járványügyi protokollokat be kell tartaniuk. 

Senki ne egyen a másik uzsonnájából

Müller Cecília elmondta, hogy azért is biztonságos a visszatérés, mert soron kívül beoltották az oktatási dolgozókat. Már a regisztráltak 80 százalékát beoltották - tette hozzá. Ha a mostani harmadik körben is sokan elmennek oltakozni, akkor még magasabb lehet ez a szám. Az országos tisztifőorvos szerint nagyon fontos a gyakori kézmosás, senki ne egyen a másik uzsonnájából, és csak egészséges gyermek menjen iskolába, óvodába. 

Origo