2021. április 14.,
szerda, Tibor napja

Operatív Törzs: Kizárólag a védőoltás felvételével lehet megtörni a járványt

2021. február 25., csütörtök 12:18

A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóját Kiss Róbert és Müller Cecília tartották meg.

A legfrissebb adatok szerint 4385 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 414 514 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 120 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 14 672 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 315 781 fő, az aktív fertőzöttek száma 84 061 fő. 4836 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 411-en vannak lélegeztetőgépen. Átlépte a félmilliót az oltottak száma, eddig 508 073 fő kapott oltást, közülük 211 073 fő már a második oltását is megkapta. 

Kiss Róbert rendőr alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese elmondta, hogy a kormány március 15-ig változatlan formában fenntartja a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat. Ennek értelmében:

Este 8 óra és reggel 5 óra között továbbra is kijárási tilalom van érvényben. 

A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a 10 000 főnél nagyobb település egyes közterületein a maszkviselés kötelező. A területek kijelölése a polgármester feladata. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

Magán és családi rendezvények (például: születésnap) 10 főig megtarthatóak, amelybe a 14 év alattiak nem számítanak bele.

A kórházakban és az idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van érvényben.

Az egészségügyi dolgozók mellett a védekezésben résztvevő szociális dolgozók, a rendőrök, katonák és közszolgálati tisztviselők is díjmentesen használhatják a közösségi közlekedési eszközöket. 

Az üzletek - a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével - este 7 óráig maradhatnak nyitva és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

Minden gyülekezés tilos. Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni. A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket. Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ide értve a kulturális eseményeket. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat.

Temetés legfeljebb 50 fővel tartható meg. Esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg, azonban az eseményen csak meghatározott személyek vehetnek részt.

A közterületi parkolás ingyenes. A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe az este 7-től reggel 7 óráig. A létesítmény üzemeltetője köteles ebben az idősávban az ingyenes parkolást lehetővé tenni.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy a járványügyi adatok továbbra is azt mutatják, hogy a harmadik hullám zajlik. Emelkedő a tendencia – tette hozzá, kiemelve a brit mutáns szerepét a jelenségben.

Müller Cecília országos tisztifőorvos kiemelte, hogy A HARMADIK HULLÁM FELMENŐ SZAKASZÁBAN VAGYUNK. EZT CSAK AKKOR TUDJUK MEGFORDÍTANI, ÉS MEGTÖRNI, HA AZ EGYÉNI ÉS CSOPORTOS VÉDELMÜNKET BIZTOSÍTJUK.

Folyamatos a védőoltások beadása Magyarországon, éppen azért, hogy a harmadik hullámot megtörjük – fogalmazott az országos tisztifőorvos, aki külön köszönetet mondott fáradozásaikért a háziorvosoknak.

KIZÁRÓLAG A VÉDŐOLTÁS FELVÉTELÉVEL LEHET MEGTÖRNI A JÁRVÁNYT. MINDEN MAGYARORSZÁGON ENGEDÉLYEZETT VÉDŐOLTÁS BIZTONSÁGOT– húzta alá.

Origo