2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 15:10

Belföld

Operatív törzs: Már közel 1,8 millió fő regisztrált az oltásra

A hétvégén két vendéglátóhelyet zártak be a szabályok megszegése miatt - erről beszélt az operatív törzs tájékoztatóján Kiss Róbert. Müller Cecília pedig elmondta, hogy ma több mint 11 ezer fő számára várnak vakcinát.

  • Operatív törzs: Már közel 1,8 millió fő regisztrált az oltásra

 

 

A legfrissebb adatok szerint 844 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 360 418 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 56 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 024 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 243 092 fő, az aktív fertőzöttek száma 105 302 főre csökkent. 3814 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 247-en vannak lélegeztetőgépen.

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, hogy a mögöttünk hagyott hétvégén 569 személlyel szemben intézkedtek a maszkhasználat megszegése miatt. Az üzletekben 36 személlyel szemben intézkedtek.

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy a hétvégén két vendéglátóhelyet zártak be a szabályok megszegése miatt. A szabályok betartása a járvány elleni védekezés legfontosabb eleme, csak akkor lehet enyhíteni, ha elég oltóanyag érkezik - tette hozzá. Türelmet kért a vendéglátóhelyek tulajdonosaitól. Több mint 1400-an szegték meg a kijárási korlátozásokat a hétvégén.

5494 hatósági házi karantént rendeltek el a hétvégén - mondta Kiss Róbert. Kisebb várakozásra kell számítani Csanádpalotánál, Röszkénél és Tompánál. Tavasz óta 520 büntetőeljárás indult, és 100 fő gyanúsítottak hallgattak ki.

Müller Cecília: Kedvezően alakulnak a hazai járványügyi adatok

Kedvezően alakulnak hazánkban a járványügyi adatok, ez pedig az intézkedéseknek és a lakosság jogkövető magatartásának köszönhető – mondta el az országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy az elmúlt napon 844 pozitív esetet regisztráltak, elhunyt 56 többségében idős, krónikus beteg. Az elhunytak száma is jelentős csökkenést mutat, ez 4-5 héttel követte a fertőzöttek számának csökkenését. A legfiatalabb elhunyt 52 éves volt, a legidősebb pedig 95. mindketten szív- és érrendszeri problémákkal küzdöttek.

Az országos tisztifőorvos arra kérte a lakosságot, hogy tartsák be továbbra is a szabályokat, kerüljék el a megfertőződést, hogy ne kerüljön még több ember kórházba. Ennek kapcsán elhangzott, hogy jelenleg 3814 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 247-en vannak lélegeztetőgépen.

Müller Cecília kitért arra, hogy elindult a harmadik hullám, és Európa-szerte komoly fejtörést okoz főként a brit variáns. De a világban már dél-afrikai és brazil mutánsokat is kimutattak már. Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy a vírus változásának a követése nagyon fontos, és egy jelentős mutálódás révén megváltozhat a vírus természete is. Szólt arról is, hogy a hazai elhalálozások esetében nagyon sok esetben a koronavírus csak hozzáadódott a halálozáshoz, mert sok alapbetegségük volt - tette hozzá. Körülbelül a másfélszerese a gyógyultak száma az aktív betegeknek - hangsúlyozta Müller Cecília. 

Több mint 146 ezer fő kapta meg az első védőoltást, és több mint 9 ezren a második védőoltást is megkapták - hangzott el. Nincs a világon olyan vakcina, ami 100 százalékos védelmet ad - tette hozzá. Ez a beoltotti szám nagyon alacsony ahhoz képest, amit el szeretnénk érni. Több mint 11 ezer fő számára várnak ma, és holnap 25 ezer fő részére érkezik vakcina a Pfizertől. A Moderna vasárnapra ígért szállítást több mint 10 ezer fő részére - mondta Müller. 

A tájékoztatón kiemelték, hogy az oltásra eddig 1 775 000 fő regisztrált.

Müller Cecília mindezek mellett szót ejtett arról is, hogy hevesebb reakciót okozhat a második, vagyis az emlékeztető védőoltás - Az országos tisztifőorvos elmondta: természetes és nem meglepő tény, hogy az oltóanyag beadását követően megindul az ellenanyag termelődés a szervezetben, az emlékeztető oltás után pedig már memóriasejtek alakulnak ki. Ezek a sejtek emlékezni fognak a kórokozóra, így kialakítva a fertőzés elleni védelmet.

 

Müller Cecília: Mindegyik vakcina működik

Müller Cecília közölte: a kutatók és a gyártók a saját hipotézisüknek, gyakorlatuknak megfelelően kezdenek kifejleszteni egy vakcinát. Jelenleg úgy tűnik, hogy a koronavírus ellen mindegyik típusú vakcina hatásos - tette hozzá.

Elmondta: a héten több vakcinaszállítmány érkezik. A Pfizertől összesen 36 270 ember beoltására elegendő oltóanyag jön, míg a Moderna vasárnapra ígért további 9 ezer ember beoltására elegendő mennyiséget.

Jelezte: az AstraZeneca is bejelentette, hogy kevesebb oltóanyagot tud szállítani az előzetesen ígérthez képest. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor és mennyi vakcina érkezik Magyarországra ettől a gyártótól - tette hozzá.

Közölte, látható, hogy a lekötött vakcinaszállítmányok akadoznak vagy nem az ígért mennyiségben érkeznek, ezért is fontos, hogy mindent megtegyen a kormány az oltóanyagok mennyiségének növeléséért.

Ezért is született megállapodás az orosz féllel - mondta -, e szerint egymillió ember beoltására elengedő (kétmillió adag) Szputnyik V vakcina érkezik majd Magyarországra. A készítményeket 30, 60 és 90 napos szállítási időn belül, három különböző részletben fogja megkapni Magyarország.

Hozzátette: az orosz vakcina beszállításának pontos időpontja még nem ismert.

Müller Cecília ezzel kapcsolatban hozzátette: az Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) minden gyártási tételt bevizsgál, ezek után tudják a gyártási tételeket "felszabadítani". Ez a vizsgálat vonatkozik a már Magyarországon lévő és a majdan érkező gyártási tételekre is.

Közölte, ugyancsak megállapodás készül a kínai Sinopharm cég koronavírus elleni vakcinájának vásárlásáról. Ez a készítmény elölt, inaktivált vírusvakcina, amely egy ismert, jól működő technológia. Utalt arra, hogy a H1N1 influenzajárvány idején csak ezek, a teljes elölt vírust tartalmazó oltóanyagok voltak hatásosak.

Jelen pillanatban úgy tűnik - emelte ki -, hogy bármelyik vakcina megfelelő hatékonyságot és biztonságot nyújt.

Az országos tisztifőorvos elmondta, eddig 146 695 ember kapta meg a védőoltás első dózisát, 9403-an pedig már a második adagot is.

Müller Cecília kitért arra, hogy a tapasztalatok azt mutatják: a második adag oltóanyag beadása után "picit hevesebb reakciók jelentkeznek". Az első adagnál jellemzően az ellenanyag-termelődés indul meg a szervezetben, a második oltás után ennek további termelődésével együtt beindul az úgynevezett sejtes immunitás - ismertette.

Ekkor olyan sejtek (memóriasejtek) alakulnak, amelyek emlékeznek a kórokozóra. Ennek a folyamatnak lehet az a következménye, hogy a második adag beadása után erőteljesebbek a helyi reakciók: bőrpír, hőemelkedés, egy-két napos láz, levertség, izomfájdalom. A láz paracetamol tartalmú készítményekkel enyhíthető.

Kiemelte, ezek a szervezet természetes reakciói az oltásra, "nem kell tőle megijedni", az oltóanyag hatásosságát mutatják.

A tisztifőorvos azt is kiemelte, hogy a következetes intézkedéseknek és az állampolgárok jogkövető magatartásának köszönhetően a magyar járványügyi adatok kedvezően alakulnak, de felhívta a figyelmet arra: több környező országban elindult a harmadik hullám és problémát okoznak a mutáns vírusok is.

Az elmúlt napon 844 új fertőzöttet regisztráltak, és jelentősen csökkent a koronavírus-szövődményben elhunytak száma is. A járvány kezdete óta 12 024-en haltak bele a fertőzés szövődményeibe Magyarországon. Kedvező adatnak mondta, hogy egyre emelkedik a gyógyultak száma. Ők 243 092-en vannak, míg az aktív fertőzöttek száma 105 302.

Kórházban a fertőzéssel összefüggésben 3817 embert ápolnak, közülük 247-en vannak lélegeztetőgépen.

 

Origo, Hír TV, MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!