2021. március 3.,
szerda, Kornélia napja

Operatív Törzs: Semmiképpen nem lazíthatunk a járványügyi intézkedéseken

2021. január 21., csütörtök 12:23

Szerdán is sajtótájékoztatót tart az Operatív Törzs, ahol a szakemberek ismertetik a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

A legfrissebb adatok szerint meghalt 98, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1410 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. 355 662-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 11 713-ra emelkedett, a gyógyultak száma 235 276.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, maszkviselési kötelezettségek megszegése miatt 145 emberrel  szemben intézkedtek, eddig összesen 20618 renőri intézkedés történt. 46 személy helyszíni bírságot kapott. Az elmúlt 24 órában 273 emberrel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt, eddig összesen 27 645 rendőri intézkedés történt. 

Hatósági házi karantént össezsen 19 932 személy tartózkodik. 

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, továbbra sem lehet lazítani a korlátozásokon. Ugyan javulnak a hazai járványügyi adatok, azonban megjelent a vírus mutáns, fertőzőbb változata is. Kérdés, hogy a jelenlegi vakcinák megfelelően védenek-e az új vírusvariánsok ellen. A brit változat esetében megmarad a szervezet védettsége, ez jó hír - mondta Müller Cecília.

 Alig érkezik hír a különböző mellékhatásokról az eddigi vakcinákkal kapcsolatban, de ezek sem súlyosak. Eddig összesen 134 554 fő kapta meg a védőoltást, 4030 fő pedig már a második oltásán is túl van. Müller Cecília hangsúlyozta, szükséges a védőoltások beadásának felgyorsítása, ezért üdvözölte, hogy a magyar hatóság engedélyezte az AstraZeneca és a Szputnyik vakcinák alkalmazását Magyarországon. Ez ideiglenes engedély, vagyis hat hónapra szól, valamint egyszer meghosszabbítható. Az NNK laboratóriuma minden tételt megvizsgál, ezután adhatók be ezek az oltások. 

Müller Cecília arról is beszélt, a háziorvosoknak egy információcsomagot juttat el, benne egy oktatófilmmel, mivel nemsokára megkezdik a 89 év felettiek oltását, amit jellemzően a háziorvosok végzik majd el. Minden tudnivalót és a jelentkezők listáját is megkapják a háziorvosok.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy magyarországi laboratóriumokban is ki tudták tenyészteni a brit mutáns vírust, ami a magyar vakcina fejlesztése miatt is különösen fontos és jelentős lépés.

Origo

 

 

x
Rendkívüli hír