2020. szeptember 23.,
szerda, Tekla napja

Müller Cecília: Köszönet a háziorvosoknak a helytállásukért

2020. május 19., kedd 11:30

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs online sajtótájékoztatóján arra kérte az egészségügyi szolgáltatásokat igénybe vevőket, hogy egyeztessenek orvosaikkal a tumultusok elkerülése érdekében. Majd a családorvosok világnapja alkalmából köszönetet mondott a háziorvosoknak áldozatos munkájukért és helytállásukért.

A legfrissebb adatok szerint 3556 főre nőtt a hazánkban beazonosított COVID-19 fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 5 idős krónikus beteg. Ezzel 467 főre emelkedett az elhunytak száma, 1412-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek 45%-a , az elhunytak 62%-a, a gyógyultak 46%-a budapesti.

Müller Cecília kitért arra az online sajtótájékoztatón, hogy mivel hétfő óta más szabályok vonatkoznak Budapestre és a vidékre, ezért az értékeléseket is ez alapján adják meg. 

Az elhunytak életkor szerinti megoszlásáról a tisztifőorvos azt mondta, a 467 főből 434-en 61 év felettiek.

Mindezen túl beszélt arról is, hogy az egészségügyi szolgáltatások újraindulása miatt ismét tumultust tapasztaltak néhány intézményben, épp emiatt fontos az előzetes telefonos bejelentkezés. Hozzátette, ugyanez igaz a háziorvosok és más szakorvos esetén is.

Müller Cecília a családorvosok világnapja alkalmából köszöntötte a háziorvosokat. Felhívta arra a figyelmet, hogy ők azok, akik a kapuőr funkciót ellátják, a betegek hozzájuk fordulnak először panaszaikkal. A háziorvosok azok, akik végigkísérik egy család életét, és akikkel a betegek bensőséges viszonyt alakítanak ki - tette hozzá.

Elhangzott, hogy bár rendkívül kedvezően alakulnak a járványügyi adatok, meg kell tartani az éberséget, az óvatosságot: nem tehetünk pontot a járvány végére – fogalmazott az országos tisztifőorvos.

Az online sajtótájékoztatón szó volt arról, is, hogy a kullancsok és a szúnyogok nem terjesztik a koronavírust.

Hír TV/Magyar Nemzet