2023. 12. 06. Szerda Miklós napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Belföld

Elektronikus ellenőrzést vezetnek be a házi karanténban élőknek

  • Elektronikus ellenőrzést vezetnek be a házi karanténban élőknek

A hatósági házi karanténban lévőket mostantól elektronikusan is ellenőrizhetik, az erről szóló jogszabály megjelent a Magyar Közlönyben – jelentette ki Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján. Kiss Róbert azt mondta, tegnap életbe léptek az új szabályok. A rendőrök több esetben figyelmeztettek olyanokat, akik nem viseltek maszkot tömegközlekedési eszközökön és üzletekben. A kijárási korlátozást továbbra is ellenőrzik, az elmúlt 24 órában több mint 400 esetben. A hatósági házi karanténok száma jelenleg 10 ezer.

Az érettségi vizsgák rendben zajlanak a megfelelő óvintézkedések mellett, a védőfelszerelések minden iskolában rendelkezésre állnak – hangsúlyozta az alezredes.

Müller Cecília országos tisztifőorvos javuló tendenciáról számolt be a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. Ma reggeli adatok szerint 3065 fő beazonosított koronavírus fertőzöttet tartanak nyilván. Sajnos újabb 12, idős, több más betegségtől is szenvedő beteg elhunyt, ezzel 363 főre emelkedett a koronavírussal összefüggésben elhunytak száma. A tisztifőorvos asszony részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak.

Müller Cecília hangsúlyozta, az aktív fertőzöttek száma 2000 fő alá csökkent, 1993 jelenleg is aktív, azaz nem gyógyult vírushordozót tartanak nyilván.

Örvendetes, hogy 709-en felgyógyultak, és csökken az új fertőzések száma. Az összes fertőzött ember 63 százaléka Budapesten, illetve Pest megyében került azonosításra. Összesen 982 főt kezelnek kórházban, közülük 55-en lélegeztetőgépre szorulnak.

A statisztikáról elmondta a tisztifőorvos asszony, hogy bár számokról van szó, de emberek vannak mögötte. Örvendetes, hogy a jelek szerint a statisztikai és matematikai modellezések helyesen jelezték előre a járvány alakulását.

Május 4-én megkezdődött az egészségügyi ellátások újranyitása, ám tömegesen jelentek meg a rendeléseken az emberek, ami megengedhetetlen.

Müller Cecília arra kért mindenkit, hogy csak az előjegyzés időpontjában jelenjen meg az orvosnál. Hozzátette, a soron kívüli sürgősségi ellátások, ahogy eddig is, úgy mostantól is folyamatosan elérhetők. Az alapellátás szintjén minden szolgáltatás megkezdte a tevékenységét, a háziorvosi, házi gyermekorvosi, védőnői és fogászati, az egynapos ellátások, a rehabilitációs és a transzplantációs ellátások is – sorolta a tisztifőorvos. A szakmai kollégiumok meghatározták, melyek a magas kockázatú beavatkozások, amelyeknél a vírus terjedhet, ezeknél szűrővizsgálatokat kell végezni.

A fogászati ellátásnál is elengedhetetlen a bejelentkezés, már ekkor történik egy kikérdezés, és fontos, hogy a váróterembe maszkkal érkezzenek a páciensek – ismertette. Az asszisztens a helyszínen is kérdőívet végeztet az érkezőkkel, hogy kiszűrjék a gyanús eseteket, náluk koronavírus tesztet is kell végeztetni, a háziorvossal történő előzetes egyeztetés alapján. Gyanús esetben csak sürgősségi ellátás történhet, más nem – tette hozzá.

A legfontosabb, hogy tudjuk, mi a teendőnk, ha fogászati ellátást veszünk igénybe – fogalmazott Müller Cecília. A fogpótlások későbbre sorolódnak, mint az akut ellátások – fűzte hozzá.

Kapcsolódó anyagunk:

3065 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 12 krónikus beteg

Magyar Nemzet -  HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!