2021. április 16.,
péntek, Csongor napja

Müller Cecília: Számítunk a meggyógyultakra

2020. április 28., kedd 10:22

Müller Cecília 80 levelet küldött azok részére, akik nagy valószínűséggel átestek a betegségen úgy, hogy súlyosabb tüneteik voltak, így alkalmassá váltak arra, hogy ellenanyag termelődjön a szervezetükben, ezáltal részt vehetnek a vérplazma programban - hangzott el az operatív törzs online tájékoztatóján kedden.

Elsőként Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára adott tájékoztatást a munkahelyvédelemről, hiszen a kormány álláspontjas egyértelmű, a munkahelyeket meg kell védeni, amennyi munkahelyet a vírus elpusztít, annyi újat kell létrehozni. A munkavédelem legfontosabb eszköze a bértámogatás.

Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatás szerint 2649 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Már 291-en hunytak el. 516-an gyógyultak meg a betegségből.

Számítunk rájuk, az elmúlt napon 80 levelet küldtem, azok részére, akik nagy valószínűséggel átestek a betegségen úgy, hogy súlyosabb tüneteik voltak és alkalmassá válhattak arra, hogy termelődött elségséges mennyiségű ellenanyag a szervezetükben és részt vehetnek a vérplazmaprogramban

- hívta fel rá a figyelmet Müller Cecília. 

Az országos tisztifőorvos elmondta, a területi terjedése aa koronavírusnak továbbra ia Pest megyében a legnagyobb. 

A tesztekről szólva kifejtette, a WHO véleménye szerint minden laborvizsgálat másra jó, az akkut diagnosztizálás szempontjából a legmegfelelőbb a vírus örökítőanyagán alapuló vizsgálat, ez mutatja ki egyértelműen, hogy a vírus a szervezetben jelen van-e vagy sem. 

A gyortesztek nagy része azon alapul, hogy a szervezetben a vírussal szemben képződött ellenanyagot mutatja ki. A WHO egy újabb tesztről számol be, ami szintén a vírus kimutatásán alapszik. Ezek a tesztek kísérleti szakaszban vannak - mondta el Müller Cecília. 

Müller Cecília után Lakatos Tibor rendőrezredes tájékoztatója következett.

Lakatos arról számolt be, hogy az Operatív Törzs döntése alapján hétfőn és kedden közel száz helyszínre fognak szállítani védőfelszereléseket az egészségügyi és a rendvédelmi dolgozók védelme érdekében. Több tucat budapesti és vidéki kórházba érkezik majd szállítmány, ezenkívül az Országos Mentőszolgálathoz, az Országos Vérellátó Szolgálathoz, a Rendőrséghez, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságához összesen 6,5 millió darab védőeszközt szállítanak majd ki. Szájmaszkokról, vizsgáló kesztyűkről, arcvédő pajzsokról, FFP 2-es és FFP 3-as maszkokról illetve a védekezéshez és orvosi munkához szükséges védőruházatokról van szó.

Lakatos azzal folytatta, hogy a Magyar Közlöny 88-as számában megjelent a kormányrendelet, amely a veszélyhelyzet során a gyermekek napközbeni felügyeletéről szól. Ennek lényege, hogy a polgármesterek, akik a veszélyhelyzet kihirdetésével kapcsolatosan az óvodákban és a bölcsődékben rendkívüli szünetet rendeltek el, kötelesek gondoskodni óvodai és bölcsődei gyermekfelügyeletről.(…)

HírTV

KAPCSOLÓDÓ: 

Vérplazma adására kérik a gyógyultakat