2021. április 10.,
szombat, Zsolt napja

Müller Cecília: 69 esetben mutatták ki a brit mutánsvírust Magyarországon

Hír TV

2021. február 12., péntek 11:13

Továbbra is zajlik a járvány, az új fertőzöttek száma enyhe emelkedést mutat - mondta el Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs pénteki tájékoztatóján. Kiss Róbert rendőr alezredes pedig arról beszélt, hogy csütörtökön 128 személlyel szemben intézkedtek, mivel megszegték a maszkviselés szabályait.

 

128 személlyel szemben intézkedtek a maszkviselés megszegése miatt csütörtökön - mondta Kiss Róbert. 77 személy a 10 főnél népesebb településeken nem tartotta be a szabályokat – tette hozzá a rendőr alezredes.

Kiss Róbert arról is beszámolt, hogy Kabán egy italboltot nyitva találtak, és hatan szeszesitalt fogyasztottak, és nem viseltek maszkot, a boltot emiatt fél évre bezárták. A tájékoztatón az is kiderült, hogy 316-an szegték meg a kijárási tilalmat.

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy a járvány sajnos továbbra is zajlik. Fokozatosan olyan számokkal találkoznak, miszerint az új fertőzöttek száma enyhén növekszik - tette hozzá.

Az országos tisztifőorvos rámutatott arra is, hogy a környező országokban is emelkedő tendencia van, van olyan ország, ahol jelentősen nő az új fertőzöttek száma. Ebben nagy szerepe lehet a mutáns vírusok megjelenésének - tette hozzá.

69 esetben mutatták ki itthon a brit mutáns vírust. Ezeknek a személyeknek csak egy része járt külföldön

Éppen ezért van nagy jelentősége a védőoltási kampánynak - hangsúlyozta a szakember.

Indul az oltás a Szputnyik vakcinával

Péntektől oltanak a Szputnyik V oltással az oltópontokon Budapesten - mondta Müller Cecília. 560 praxis 5 főt jelölhetett ki Budapesten - tette hozzá.

A tájékoztatón arról is szó esett, hogy minden információt megadnak a vakcinákról, így oszlatják el a kételyeket. 18 év felett bárki megkaphatja a Szputnyik V vakcinát. Semmilyen mellékhatásról nem számoltak be eddig – jegyezte meg az országos tisztifőorvos.

Majd arról beszélt, bizonyos krónikus megbetegedésekben kellő óvatossággal kell adni a Szputnyikokat, ezért a magyar hatóságok úgy döntöttek, hogy nem alkalmazzák a vakcinát krónikus betegségek esetén.

Müller Cecília azt is kihangsúlyozta, hogy minden védőoltás hatásos arra, hogy a súlyos lefolyású betegséget megakadályozzák.

Több mint ezer zárt intézményben nem jelent meg a koronavírus

A második hullámban 865 bentlakásos intézmény volt érintett a fertőzésben, és több mint ezer intézményben nem volt jelen a koronavírus. Müller Cecília közölte, hogy az összes intézményt tekintve az összes gondozotti létszám 23 százaléka fertőződött meg. A gondozottak közül több mint 3300 fő halt meg. Jellemzően a 80 év feletti korosztályt érintette a betegséget, és az végzetes lefolyás. A dolgozókat sem kímélte a járvány, mintegy 8 ezren fertőződtek meg, 12-en pedig életüket vesztették. Az elhunytak mind krónikus betegségekben szenvedtek - húzta alá az országos tisztifőorvos.

 

Kapcsolódó:

1860-nal emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

Hír TV