2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Cirkusztestvérek 03:00

Belföld

Müller Cecília: A vakcina egy fontos fegyver a kezünkben

Mindenkinek voltak veszteségei 2020-ban, abban az évben, amely a világjárvány kezeléséről szólt - mondta el Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs online sajtótájékoztatóján. Majd hozzátette, hogy azonban most van okunk bizalommal tekinteni a jövőbe, hiszen "karácsonyi ajándékként" hazánkba is megérkeztek a vakcinák.

  • Müller Cecília: A vakcina egy fontos fegyver a kezünkben

A kijárási tilalom megszegése miatt szerdán 339 ember ellen intézkedtek a rendőrök - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a csütörtöki online sajtótájékoztatón. 

Kiss Róbert alezredes közölte: a november 4-étől hatályos kijárási korlátozás, majd az azt november 11-étől felváltó kijárási tilalom alatt eddig 18 846 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök.

Kérdésre válaszolva az alezredes a koronavírus-járvány elleni védekezés egyik hatékony intézkedésének nevezte a kijárási tilalmat, amelyet szilveszter este sem oldanak fel. Csütörtök este nyolc óra és péntek reggel öt óra között is érvényben van a kijárási tilalom, mindenkinek az otthonában kell tartózkodnia - nyomatékosította.

Közölte: a rendőrség szilveszterkor is "a megfelelő létszámmal készül a közterületi feladatok ellátására", amiben segítséget nyújt a Magyar Honvédség hivatásos állománya, valamint a polgárőrök is. A rendőrség célja a megnyugtató közterületi jelenlét biztosítása - mondta Kiss Róbert.

Az alezredes arra kért mindenkit, hogy a közös védekezési eredmények megtartása érdekében tartsa be a szabályokat. Hangsúlyozta: a védelmi intézkedések megszegése rendőri intézkedést és szabálysértési szankciókat vonhat maga után.

Kiss Róbert ismertette: a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt szerdán 187 esetben volt szükség rendőri fellépésre, így már 16 909-re emelkedett az emiatt elrendelt intézkedések száma. Ezek közül 169 a tízezernél több lakosú települések önkormányzati rendeleteiben meghatározott maszkviselési kötelezettségek be nem tartása miatt történt. A rendőrök 45 esetben figyelmeztetéssel éltek, 65 alkalommal helyszíni bírságot szabtak ki, 59 szabálysértőt pedig feljelentettek. A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt szerdán a tömegközlekedési eszközökön és megállóhelyeken két, az üzletekben és bevásárlóközpontok területén 16 emberrel szemben léptek fel a rendőrök.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 688 rendőri intézkedésre volt szükség, ebből 184 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 494 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására és az üzletben való tartózkodásra vonatkozó szabályokat nem tartották be.

A Magyarország területén személyforgalomban átutazók közül szerdán 26 szabályszegő ellen kellett intézkedni. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartók ellen eddig 9011 esetben történt rendőri intézkedés - ismertette.

Szerdán 9675 alkalommal ellenőrizték a rendőrök személyesen a hatósági házi karanténban lévőket, és aznap 2912 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el. Jelenleg 17 704-en vannak hatósági házi karanténban, közülük 2131-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat - tájékoztatott Kiss Róbert.

Müller Cecília: A hatékony vakcina érkezése mindenki számára bizakodásra ad okot

Müller Cecília országos tisztifőorvos ez évi utolsó tájékoztatóját az elmúlt 24 óra számadataival kezdte. Elmondta, hogy összesen 2971 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, és elhunyt 108 többségében idős, krónikus beteg. Így kijelenthető, hogy a járvány továbbra is zajlik, minden korosztály érintett lehet, de a fertőzés leginkább az idős, krónikus betegeket érinti. Az elmúlt napon 51 éves volt a legfiatalabb áldozat, míg 99 éves a legidősebb - hangsúlyozta.

Az országos tisztifőorvos az év utolsó napján értékelte a 2020-as év egészét amelyről kijelentette, hogy az a világjárvány elleni küzdelemmel telt. Müller Cecília kitért arra is, hogy komoly kihívásokkal és veszteségekkel kellett az idén szembenéznünk, sokan veszítették el szeretteiket, ismerőseiket az elmúlt hónapok során.

A tájékoztatón az is elhangzott, hogy az elmúlt napok adatai azonban bizalomra adnak okot. Folyamatosan csökken az aktív fertőzöttek száma, és a gyógyultak száma is szépen emelkedik. Az pedig, hogy "karácsonyi ajándékként" megérkezett hazánkba is a hatékony vakcina, az mindenkinek bizakodásra ad okot - mutatott rá.

Müller Cecília megjegyezte, hogy a járvány bár felforgatta a 2020-as évünket, és átrendezte a társadalmi viszonyokat is, mégis 2021-be úgy tudunk belépni, hogy tudatában vagyunk annak, hogy a vakcina fegyverként a kezünkben van, és így magabiztosabban tudunk védekezni  a fertőzés ellen. Egy új védekezési szakasz vette most kezdetét - húzta alá.

Ma estig jelentkezhetnek a pedagógusok a januári gyorstesztelésekre

Ma este 8 óráig lehet időpontot foglalni az óvodai és általános iskolai dolgozóknak a január eleji gyorstesztelésekre. Az önkéntes és ingyenes vizsgálatokat országszerte 99 mintavevő ponton végzik majd január 2-án és 3-án. Az iskolakezdés előtti tesztelés célja, hogy az óvodák és iskolák zavartalan működése továbbra is biztosított legyen. Időpontot foglalni a pedszures-pont-kh-pont-gov-pont-hu internetes oldalon lehet.

Kapcsolódó:

2971-gyel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Országjárásra indult Orbán Viktor. Eközben Donáth Anna arra panaszkodott, hogy szerinte Magyar Péter támogatói elkezdtek fanatikusan és erőszakosan viselkedni. Holott a Momentum elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy „edukálják a követőiket". Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei: Bencsik András, Boros Bánk Levente és Móczár Gábor, kiderült esti adásunkból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!