2020. december 1.,
kedd, Elza napja

Müller: Egyre több koronavírusos beteget ápolnak kórházban

Hír TV

2020. október 13., kedd 10:56

A fertőzöttek száma napról-napra emelkedik, és egyre több koronavírusos beteget ápolnak kórházban - hívta fel a figyelmet az országos tiszti főorvos az operatív törzs ülése után. Müller Cecília elmondta, továbbra is a szív-és érrendszeri, magas vérnyomás, az érelmeszesedés, valamint az autoimmun-betegség volt a jellemző az elhunytaknál. A szakember arról is beszélt: az operatív törzs egyelőre 28 óvodában, és 16 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet. Müller Cecília hangsúlyozta, a gyermekek fertőződése továbbra sem jellemző, de az iskolás korosztálynál több fertőzött figyelhető meg.

1025-tel emelkedett az új, beazonosított fertőzések száma, ez némileg kevesebb, mint az elmúlt napok új esetei, azonban az elmúlt 24 órában 28 beteg hunyt el a járvány következtében – mondta el Müller Cecília az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Elhangzott, hogy az aktív esetek száma 27 113, így eddig idehaza 39 862 főnél mutatták ki a koronavírus jelenlétét.

Az országos tisztfőorvos arról is beszélt, hogy áttekintette az elhunytak kórlapját, és kijelenthető, hogy mindannyian krónikus betegségekben szenvedtek, az életkoruk pedig 55 és 93 év között volt. Továbbra is jellemző, hogy az elhunytak szív- és érrendszeri betegségekben, magasvérnyomásban és több esetben is autoimmun betegségekben szenvedtek, de olyan betegek is életüket vesztették, akik köszvénnyel küszködtek. 1500 felett van a kórházban ápoltak száma, és 160-an vannak közülük lélgezetetőgépen – tette hozzá.

Müller Cecília kitért a járvány dinamikájára is. Elhangzott, hogy a járvány felszálló szakaszban van, és a betegek koreloszlása is más, mint az első hullámban. A 40. és a 41. hétben eléggé széles határon mozgott az új esetek száma, amelynek több oka is lehet. Egy szociális intézmény érintettsége esetén megugorhat az új esetszám, hiszen ott szűrések történnek. Továbbra is érintett a 20-29 éves korosztály, de a 30 és 60 éves korosztályban is tapasztalható egy kis emelkedés, akárcsak az iskolás korosztályban – mondta el az országos tisztifőorvos.

A sajtótájékoztatón kiderült, hogy a 40. héten 100 ezer lakosra 322 pozitív eset jutott, míg ez a szám a 41. hétre majdnem 400-ra nőtt. Az országos tisztifőorvos megjegyezte, hogy napjainkban már kisebb eltérés tapasztalható a vidéki járványügyi helyzet és a főváros és környéke között. A legkevesebb fertőzöttet Tolna, Komárom-Esztergom és Békés megyében tartják számon.

A maszk nélkül utazókat a sofőr is köteles felszólítani a jogkövető magatartásra

A védelmi intézkedések megszegése miatt 28 rendőri intézkedést kellett kezdeményezni, 12 esetben tömegközlekedési eszközön utazó személyek nem, vagy nem megfelelően viselték a maszkot – közölte Kiss Róbert.

A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese elmondta, a kereskedelmi üzletek, közintézmények, illetve a jogszabályban meghatározott egyéb helyen történt védelmi intézkedés megszegése miatt 13 rendőri intézkedés történt az elmúlt 24 órában. 9 személyt figyelmeztetni kellett, 1 személy helyszíni bírságot kapott, 3 személlyel szemben pedig szabálysértési feljelentést tettek.

A tömegközlekedési eszközön maszk nélkül utazókat vagy a maszkot nem megfelelően viselőket a sofőr vagy az üzemeltető alkalmazottja köteles felszólítani a jogkövető magatartásra - mondta az alezredes.

A védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-i hatályba lépése óta 1168 esetben intézkedtek a rendőrök a védelmi intézkedések megszegése miatt, 996 esetben figyelmeztetést kellett alkalmazni.

Kiss Róbert beszámolója szerint az elmúlt 24 órában tranzitálási szabályok megszegése miatt 38 intézkedés történt.

A tegnapi napon összesen egy esetben lehetett azt tapasztalni, vendéglátó üzlet korlátozott nyitvatartására vonatkozó szabályszegést – tette hozzá.

Kapcsolódó tartalom:

1025 új fertőzött, 28 beteg elhunyt

Hír TV