2021. április 14.,
szerda, Tibor napja

Az önkormányzatok kompenzálásáról tárgyalt a kormány a baloldali polgármesterekkel

2021. február 25., csütörtök 19:22

Egy tollat és egy noteszt tudott elhozni a kormánytól - ezt mondta a főpolgármester miután egyeztetett a Miniszterelnökséggel az elvonások miatti kompenzációról. Karácsony Gergely szerint nem kaptak konkrét ígéreteket. A Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár szerint a kormány célja, hogy a nehéz helyzetbe került embereket és vállalkozásokat segítse, ehhez pedig meg fogja adni a szükséges támogatást az önkormányzatoknak.

A főváros több kerületében táblákon, óriásplakátokon hirdetik az ellenzéki polgármesterek, hogy a kormány rengeteg pénzt von el az önkormányzatoktól. A baloldali városvezetők szerint a kabinet ellenségként tekint a budapestiekre, és az emberek pénzét veszi el azzal, hogy a vállalkozásoknál hagyta az iparűzési adók felét.

A főpolgármester azt szeretné, ha a kormány teljes egészében kompenzálná az önkormányzatokat, és kifizetné az iparűzési adó miatt kiesett bevételüket. Erről tárgyaltak a baloldali városvezetők a kormány képviselőivel. A főpolgármester szerint konkrétumokban nem állapodtak meg, csak ígéreteket kaptak.

A kormány nem az önkormányzatoktól veszi el a forrásokat, hanem az embereknél hagyja, így próbál segíteni a járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásokon. Erről már a Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár beszélt.

Fürjes Balázs hangsúlyozta: a mostani volt az első találkozó a két fél képviselői között, ezután levélben fordulnak majd a polgármesterekhez, így lehetősége lesz a városvezetőknek kifejteni a jelenlegi gazdasági helyzetüket, és azt is, hogy mekkora támogatásra lenne szükségük.

Fürjes Balázs hozzátette: a következő találkozóra március 18-án a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülésén kerül majd sor, ahol új fővárosi fejlesztések elindításáról, és az Európai uniós pénzek felhasználásáról fognak tárgyalni.

HírTV