2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Az NVB-elnök elismerte a jogsértést, mégsem lesz új választás Miskolcon

Hír TV

2018. április 19., csütörtök 11:54, frissítve: csütörtök 13:57

Felülvizsgálati kérelmet nyújt be a Jobbik a Nemzeti Választási Bizottság szerdai döntésével szemben. Az NVB elnöke elismerte a jogsértés tényét a miskolci 1-es választókerületben, amikor határidőn túl állapították meg az eredményt, mégsem javasolta új választás megtartását. Patyi András szerint erre ugyanis a jogszabály nem ad lehetőséget. Az MSZP delegáltja szerint a jogszabály egyértelműen fogalmaz, ha a határidőt túllépték, úgy nem érvényes az eredmény. A bizottság a helyi választási bizottság döntését helyben hagyta, vagyis nem lesz új választás.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke a választási bizottság szerdai ülésén a Választás.hu internetes oldal működésének akadozásáról teljes mértékben nem adott számot, ezt csak később fogja megtenni. „Az egész problémára vonatkozóan éppen ma kötöttem egy szerződést és rendeltem el vizsgálatot, 26-27-ére kértem a vizsgálat eredményét. Mindenképpen a parlamenti beszámoló során erre ki fogok térni, addigra meg fog születni az eredmény” – közölte.

A jogorvoslati kérelmek közül a legérdekesebb fellebbezés mindenképpen a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 1-es választókerület esete volt. A helyi választási bizottság a beadványozó szerint határidőn túl állapította meg az eredményt, így szerinte új választást kellene kiírni. A választókerületet egyébként a fideszes Csöbör Katalin nyerte, 127 szavazattal a jobbikos Jakab Péter előtt.

„Való igaz, hogy a ve (választási eljárásról szóló törvény – szerk. megj.) irányadó rendelkezései az eredménymegállapításra határidőt szabnak, a határidő ami a bizottság vagy a választási szerv számára irányadó, éjfélkor jár le, de ennek a törvénynek és más törvénynek sincs olyan rendelkezése, hogy a határidő után meghozott döntés ebből az okból érvénytelen lenne” – fogalmazott az ülésen Patyi András.

Az NVB-elnök tehát elismerte, hogy az eredményt a határidő lejárta után állapították meg, csak épp szerinte az időtúllépés nem elégséges indok a választás megismétlésére.

Az MSZP delegáltja ellenben annak adott hangot: többről van itt szó, mint egyszerű jogi esetmegállapításról. „Ma egy nagyon nagy kérdésre kell választ adnunk, mert ha van egy jogvesztő határidő, és azt tényszerűen elmulasztották, akkor annak van-e jogkövetkezménye. Elnök úr szerint nincs, mert nem írja le a törvény, szerintem meg kell, hogy legyen, mert egyébként mi értelme van a jogvesztő határidőnek, ha nincsen jogkövetkezménye” – emelte ki Litresits András.

Nemes Péter állandó tag szerint szemet kell hunyni a jogsértés felett. „Úgy gondolom, hogy nem lehet mit tenni, ha egy dolgozó csapat elcsúszik 37 percet, ezért ne kérdőjelezzük meg az eredményt, és ne keltsünk bizonytalanságot” – javasolta az állandó tag.

A tervezetet végül 13-7 arányban a Nemzeti Választási Bizottság helyben elfogadta, vagyis nem kell új választást kiírni Miskolcon. Az NVB a héten tovább ülésezik, hogy a több mint 150 jogorvoslati kérelmet elbírálja.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!