2021. január 18.,
hétfő, Piroska napja

Az MSZP-sek saját embereikkel világítják át az általuk vezetett zuglói önkormányzat cégeit

2020. november 27., péntek 12:00

Elég sok pénzt fizet az MSZP-s Horváth Csaba vezette Zugló önkormányzata két szocialistának azért, hogy a kerületi ügyek átláthatóságát biztosítsák - írja a Mandiner.

A 2019-es önkormányzati választáson Karácsony Gergely utódjának megválasztott zuglói polgármester, Horváth Csaba kifejezetten lojálisnak mutatkozik, ha párttársairól van szó. Úgy tűnik, nem csak kitüntetni szokott MSZP-seket, hanem önkormányzati szerződéseket is köt velük. Szeptemberben derült ki, hogy a Zuglói Önkormányzat a Busszola Tanácsadó és Szolgáltató Bt.-vel kötött szerződést, a Zuglói Városgazdálkodási Zrt. belső ellenőrzésére.

Az említett cég ügyvezetője Gúr Nándor, aki 2002 és 2018 között, három cikluson keresztül a jelenlegi zuglói polgármester, Horváth Csaba frakciótársaként az MSZP országgyűlési képviselője és alelnöke is volt, jelenleg pedig pártja nyugdíjas tagozatának elnöke. Gúr Nándor a legutóbbi választáson nem jutott be az Országgyűlésbe, ez a szerződés azonban vigaszt nyújthat számára. 

A szocialista politikus vállalkozásának a „belső ellenőrzésért" havonta ötszázezer forintot fizet ki az önkormányzat.

Az erről szóló szerződést – számtalan másik mellett – azonban az átláthatósági kódex létrehozásával kampányoló Horváth Csabáék egészen szeptemberig nem töltötték fel sem az önkormányzat, sem az önkormányzati cég honlapjára, amelyeken egyébként, ha az ember nem tudja pontosan mit keres, szinte lehetetlen bármilyen dokumentumot megtalálni.

A megkötött szerződés szerint Gúr Nándor cégének az előírt szakmai képesítéssel rendelkező és a Pénzügyminisztérium által regisztrált belső ellenőrt kell biztosítania az átvilágításhoz – írta meg korábban a Magyar Hírlap. Ez annak fényében különösen érdekes, hogy az Opten adatbázisa szerint a vállalkozás főtevékenysége „Üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás”, és nincs alkalmazottja. Gúr Nándornak pedig az MSZP honlapján található önéletrajza szerint  gyárszerelő üzemmérnöki, gépészmérnöki, gazdaságmérnöki és személyügyi szakértői végzettsége van.

Nem Gúr Nándor azonban az egyetlen szocialista politikus, akivel saját ellenőrzésére kötött szerződést a Zuglói Önkormányzat. Várnai László zuglói független önkormányzati képviselő blogján arról számolt be, hogy Horváth Csabáék megbízást kötöttek Békefi László ügyvéddel a kerület közérdekű adatairól szóló rendeletben foglalt kötelezettségek – többek közt az adatok nyilvánossá tétele – ellenőrzésére. Várnai közlése szerint az átláthatóság elkötelezett híve, Horváth Csaba polgármester a szerződésről azonban azóta nem tájékoztatta sem a képviselő-testületet, sem Zugló lakosságát.

De ki is az a Békefi László? Az MSZP-s ügyvéd-politikus a zuglói önkormányzat Jogi és Ügyrendi Bizottságának külső, a pártot képviselő tagja, 2014-ben őt delegálták a szocialisták a kerületi Választási Bizottságba, és nem mellékesen ő volt az, aki levédette az elhíresült O1G-logót. Békefi megbízási szerződése alapján – a bizottsági tagságáért járó 90 000 mellé –  havonta 300 000 forintot kap az önkormányzattól. A szocialista politikust egyébként már Karácsony Gergely polgármestersége idején, 2016-ban is szerződtette átláthatósági biztosnak a Zuglói Önkormányzat – számolt be róla akkor Várnai.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Mandiner