2020. június 4.,
csütörtök, Bulcsú napja

Az MSZP nem merte listavezetőnek tenni Ujhelyi Istvánt

Hír TV

2019. február 16., szombat 12:39, frissítve: szombat 18:11

Az MSZP elnöke vezeti a szocialisták EP listáját – jelentették be a szombati kongresszusukon. Tóth Bertalan a döntést azzal indokolta, hogy kemény támadásokra lehet számítani a következő hónapokban. Ahogy támadásokra számít a Párbeszéd társelnöke, Karácsony Gergely is. A kongresszuson – amelyen Frans Timmermans, az Európai Szocialisták Pártjának csúcsjelöltje is felszólalt – az ellenzéki összefogást hangsúlyozták a politikusok.

Kongresszus tartott az MSZP, amint az EP-listáról is döntött a párt. A kongresszuson megállapodtak az EP-listáról is, amit Tóth Bertalan vezet, őt követi Ujhelyi István, Szanyi Tibor, illetve Tüttő Katalin. Az ötödik helyre meglepetésként a Független Diákparlament képviselője, Káló Dániel tették. Szintén szerepel a listán Harangozó Tamás, Kovács László, volt pártelnök.

Tóth Bertalan jelezte, hogy bár ő a listavezető, nem fogja átvenni európai parlamenti mandátumát.

A pártelnök arról is beszélt, hogy szerinte a kormánypárt az európai közösséget akarja szétszakítani. Úgy véli: a Fidesznek azért jó a nemzetállamok Európája, mert így kevesebb szabályt kell betartania, az MSZP ezzel szemben Európa egységéért, a jólétért és a biztonságért fog küzdeni.

„Nekünk, magyar baloldaliaknak a hitünkből fakad, hogy az európai normákhoz ragaszkodjunk, de ez többet is kell, hogy jelentsen, kötelességet. A mi hazaszeretetünk a kötelességet diktálja nekünk, hogy visszaadjuk a magyaroknak, amit elvettek tőlük – a jogegyenlőséget, az esélyegyenlőséget, a hitet, hogy a közérdek megelőzi a magánérdeket, hogy az igazság megelőzi a hazugságot” – fogalmazott a pártelnök.

Bár Frans Timmermans arról beszélt, hogy kizártnak tartja a szélsőjobboldallal az együttműködést. Tóth Bertalan azt mondta, nyitott a lista, bármelyik ellenzéki párt jelöltje is bekerülhet, ha vállalják velük az együttműködést.

„Úgy és csak úgy tudjuk visszaadni a magyarok ellopott demokratikus hitét, európai értékeit, a közösből kivett pénzt, hogy egységben lépünk fel. Mert a hazájukat szerető emberek ereje az együttműködésben és az egységben rejlik” – fogalmazott.

Tóth Bertalan a Jobbik egyik korábbi kezdeményezését a béruniót is szorgalmazta a kongresszuson.

Igazságos bérek kellenek

A kongresszuson felszólalt Frans Timmermans, az Európai Szocialisták Pártjának csúcsjelöltje is az igazságos béreket, a nők és férfiak bére közötti különbség nullára csökkentését nevezte a legfontosabb céljainak. Megerősítette azt is, hogy sohasem kötne megállapodást a szélsőjobboldallal.

A politikus szerint a szocialistáknak a fiatalok felé kell fordulniuk, melléjük kell állniuk, és olyan körülményeket kell teremteni Magyarországon, hogy a fiatalok ne távozzanak külföldre. Frans Timmermans a nacionalizmus helyett a hazafiságot javasolta, azt mondta: mindannyiunknak patriótának és hazafinak kell lennünk.

Karácsony Gergely senkiházinak nevezte Orbán Viktort

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke úgy fogalmazott, az EU válságban van, de ahogy eddig, úgy most is ki tud jönni ebből a gödörből a további egységesülés útján haladva. Az EP-választás egyik nagy tétje, hogy az Európai Unió vagy szociális lesz, vagy nem lesz – fogalmazott, hozzátéve, a szociális feszültségek feloldása nélkül az „Orbán Viktorhoz hasonló senkiházik tönkre fogják tenni ezt a közösséget”.