2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

A szabadság bolond körei

Következik:

Híradó 12:00

Az idősebbeket veszélyezteti leginkább az influenzajárvány

Hír TV

2017. október 18., szerda 22:09, frissítve: szerda 22:53

Számukra mindenképpen javasolt a védőoltás, amit idén is ingyen megkaphatnak. A lázzal és köhögéssel hirtelen jelentkező betegség megelőzésére a vitaminok szedése mellett a védőoltást javasolják az orvosok.

Mintegy ötszáz darab influenza elleni oltóanyagot vesz át és szállítja azokat a rendelőjébe Kass Ferenc. A szegedi háziorvosnál már szeptember óta érdeklődnek, főleg idősebb betegei a vakcina iránt. Az oltásokat a napokban, de november elejétől mindenképpen megkezdik. A hatóanyag 10 nap múlva fejti ki teljes védekezőképességét. Az orvos kiemelte: csak az jelentkezzen védőoltásért, aki nincs megfázva és nincsenek akut tünetei.

„Hétfőtől elkezdődött a betegek vándorlása, szorgosan ülnek a váróteremben. Egy a baj, hogy jelenleg lázasan. Ez azt jelenti, hogy felső légúti tünet, minimális köhögés, viszont a tünetek, enyhe tünetekhez képest gyenge lázzal jelentkeznek, még az influenzaszerű megbetegedések, de minden bizonnyal az influenza be is fog köszönteni menetrendszerűen, mint minden évben” – mondta el Kass Ferenc háziorvos.

Az influenzának súlyos szövődményei is lehetnek, mint a tüdőgyulladás, felső légúti hurut vagy a középfülgyulladás.

A tavalyi évben beadott 169 ezer védőoltás beadása során egyetlenegy súlyos reakciót nem észleltünk.

Az előző influenzaszezon Magyarországon viszonylag korán, már decemberben beköszöntött. A vakcinák a gyógyszertárakban is megvásárolhatóak. Ingyenesen kapják a védőoltást a 60 éven felüliek, továbbá a krónikus betegségben szenvedők és a szociális ágazatban dolgozók is.

„Az egészségügyi dolgozók, a szociális ágazatban dolgozók, sertés-, baromfitenyésztéssel, szállítmányozással, feldolgozással foglalkozó munkavállalók is térítésmentesen felvehetik ezt az oltást. Magyarországon ebben a szezonban 1 millió 300 ezer oltás áll a 3-tól 99 évig, illetve még idősebb korosztály rendelkezésére, 3 évnél fiatalabb gyermekeknek 4 ezer oltás kerül biztosításra” – közölte Csongrád megye tiszti főorvosa, Bosnyákovits Tünde.

A Szegedi Járási Hivatal népegészségügyi osztályára kétféle hatóanyag érkezett, melyekből külön a felnőttek és a gyerekek védőoltását látják el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!